Final Destination

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Final Destination er en amerikansk skrekkfilm-serie distribuert av New Line Cinema.

Alle filmene har en protagonist som har en forutanelse om en forferdelig ulykke som vil drepe veldig mange mennesker, inkludert hovedpersonen selv. Hovedpersonen og flere andre mennesker flykter før denne ulykken skjer, nøyaktig slik som hovedpersonen forutså. De som kommer seg unna begynner deretter å dø en etter en i forskjellige bisarre ulykker. Filmene er annerledes enn andre skrekkfilmer ved at "skurken" i filmen ikke er den stereotypiske morderen, monsteret eller demoner. Det er Døden selv, som en sjelden gang blir sett som en flyktig skygge, som manipulerer verden på forskjellige dødelige måter med den hensikt å få tak i dem som på en eller annen måte har klart å unnslippe sin skjebne.

Final Destination (2000)[rediger | rediger kilde]

Alex Browning (Devon Sawa) går på high school og skal på klassetur til Paris sammen med resten av klassen sin og noen lærere. Flyet de skal ta har betegnelsen Flight 180. Før take-off får Alex en forutanelse om at flyet vil eksplodere i luften slik at alle ombord mister livet. Når hendelser fra hans visjon begynner å skje i virkeligheten, prøver han å stoppe flyet. Dette fører til at en håndfull passasjerer går av flyet før det letter: Clear Rivers (Ali Larter), Carter Horton (Kerr Smith), Billy Hitchcock (Seann William Scott), Valerie Lewton (Kristen Cloke), Terri Chaney (Amanda Detmer), og Tod Waggner (Chad Donella). Flyet eksploderer nøyaktig slik Alex forutså. Tod dør i en bisarr ulykke bare en måned senere, og de overlevende mistenker at de aldri var ment å overleve flyturen. De begynner å dø en etter en, og de resterende må prøve å unngå døden. Seks måneder senere er Alex, Clear og Carter i Paris, og de tror at de endelig har klart å unngå døden. Men Carter blir drept da han blir knust av et gigantisk neonskilt, noe som betyr at Døden ikke har skrinlagt sin opprinnelige plan.

Final Destination 2 (2003)[rediger | rediger kilde]

Ett år etter eksplosjonen av Flight 180 får Kimberly Corman (AJ Cook) en forutanelse om en bilkollisjon på motorveien Route 23, der mange mennesker vil miste livet. Hun sitter i en bil sammen med sine tre beste venner, Shaina, Dano og Frankie, men på grunn av Kimberleys visjon snur de bilen. Dette stopper også Thomas Burke (Michael Landes), Eugene Dix (TC Carson), Rory Peters (Jonathan Cherry), Kat Jennings (Keegan Connor Tracy), Nora og Tim Carpenter (Lynda Boyd og James Kirk), Evan Lewis (David Paetkau), og den gravide Isabella Hudson (Justina Machado) fra å kjøre videre på motorveien. Plutselig blir visjonen hennes en realitet da en stor lastebil som frakter tømmer forårsaker en masse-kollisjon. Like etter ulykken hører Kimberly om Flight 180, og hun slår seg sammen med Clear, den eneste overlevende etter flyulykken ett år tidligere, i et forsøk på å redde de som overlevde ulykken på motorveien.

Final Destination 3 (2006)[rediger | rediger kilde]

Denne filmen finner sted seks år etter Flight 180, og fem år etter ulykken på Route 23. Wendy Christensen (Mary Elizabeth Winstead), som er elev på McKinley High School, besøker en fornøyelsespark sammen med vennene sine, Kevin, Julie, Jason og Carrie. Wendy og vennene skal prøve en berg-og-dal-bane, og hun får en forutanelse om at det vil skje noe fryktelig. Wendy får panikk og går ut av køen sammen med flere andre. Bare noen få minutter senere, inntreffer katastrofen. Et par dager senere forteller Kevin om da Flight 180 eksploderte, og han hevder at de som kom seg ut av berg-og-dal-banen vil dø, akkurat som Alex og vennene hans gjorde. De overlevende begynner å dø i forskjellige merkelige ulykker, men Wendy, Kevin og Julie tror de klarer å lure døden. Men fem måneder senere mister de alle sammen livet når t-banen de sitter på sporer av og krasjer.

The Final Destination (2009)[rediger | rediger kilde]

Filmens handling utspiller seg ti år etter Flight 180, ni år etter Route 23, og tre år etter berg-og-dal-banen. Nick O'Bannon (Bobby Campo) har en forutanelse om at flere racerbiler vil krasje, og han overtaler vennene sine og flere tilskuere til å forlate stadion, før ulykken inntreffer. Nok en gang blir de overlevende senere drept i forskjellige bisarre ulykker. Unntaket er Janet, som blir reddet bare minutter før hun egentlig skulle dødd, takket være Nick og hans visjoner. Deretter får Nick en ny forutanelse om en katastrofal eksplosjon ved et kjøpesenter, som han klarer å stoppe. Dette gjør at de gjenværende overlevende tror at de endelig har klart å unngå døden. To uker senere innser Nick at han og de to andre befinner seg nøyaktig der Døden vil at de skal være, og alle tre blir drept av en løpsk semitrailer som krasjer inn i en kafé.

Final Destination 5 (2011)[rediger | rediger kilde]

Sam Lawton (Nicholas D'Agosto) er på firmatur med flere kolleger. Han får en forutanelse om at bro vil kollapse. Visjonen hans blir virkelighet, og Sam klarer å redde noen kolleger, deriblant Molly, Nathan og Peter. Deres eneste mulighet til å overleve er å drepe noen som kan ta deres plass hos Døden. Nathan får leve da han ved et uhell forårsaker at en kollega dør i en ulykke. Peter prøver å drepe Molly, siden hun overlevde i stedet for kjæresten hans som også var med på turen. Men Sam dreper Peter, og deretter går han ombord et fly som skal til Paris. Dette flyet viser seg å være Flight 180 (fra Final Destination 1), og Sam dør. Deler av flyet faller ned over New York City og havner i en bar, og dreper Nathan som tidligere drepte en kollega ved et uhell. Det viser seg at kollegaen han drepte hadde en blodpropp i hjernen, så han ville dødd snart uansett.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]