Historien om Pi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For filmen, se Historien om Pi (film).

Historien om Pi (originaltittel: Life of Pi) er en filosofiroman av Yann Martel publisert i 2001.

Boken følger hovedpersonen Piscine Molitor «Pi» Patel, en indisk gutt fra Pondicherry, som overlever 227 dager i en livbåt etter et skipbrudd i Stillehavet. Han er eneste overlevende i en livbåt sammen med en rekke dyr fra familiens nedlagte dyrepark: en bengalsk tiger - Richard Parker, en orangutang, en hyene og en sebra. Etter hvert blir han alene med tigeren.

Pi forholdt seg til flere religioner på samme tid. Pis familie er hinduister, han lar seg døpe i den katolske kirke, får opplæring i islam og ber også til Allah.

Handling[rediger | rediger kilde]

Fortelleren, Piscine, vokser opp som sønn av lederen for en dyrehage i Puducherry. Han forteller om livet sitt der, og gir innsikt i antagonismen til dyreparker. Fortelleren beskriver hvordan han fikk sitt fulle navn, som en hyllest til et svømmebasseng i Frankrike. Etter å ha hørt andre studenter ved skolen erte ham på grunn av navnet, etablerer han navnet Pi når han begynner på ungdomsskolen. Navnet, sier han, hyller det transcendentale tallet som er forholdet mellom omkretsen av en sirkel og diameteren.

Når han forteller om sine erfaringer, beskriver Pi en rekke andre uvanlige situasjoner som involverer egennavn: to besøkende til dyrehagen, den ene en troende muslim, og den andre en engasjert ateist, bærer identiske navn. Men en tiger i dyrehagen bærer navnet «Richard Parker» som resultat av en geistlig feil, som byttet ut tigerens navn med navnet på hans menneskelige fange. En dag får Pi og hans eldre bror Ravi en improvisert leksjon om risikoen ved dyrene som holdes i dyrehagen deres. Den begynner med at en geit blir matet til en annen tiger, etterfulgt av en runde i dyrehagen der faren deres forklarer de aggressive biologiske egenskapene til hver enkelt skapning.

Pi blir oppdratt som hindu, som praktiserer vegetarisme. I en alder av fjorten år undersøker han både kristendommen og islam, og bestemmer seg for å bli en tilhenger av alle tre religionene - til foreldrenes store forferdelse (og hans religiøse mentorers frustrasjon) og uttaler at han bare ønsker å elske Gud. Han forsøker å forstå Gud gjennom linsen til hver religion, og kommer til å gjenkjenne fordeler ved de forskjellige religionene. Noen år senere, i februar 1976, samtidig som den indiske statsministeren Indira Gandhi erklærer Unntakstilstanden bestemmer Pis far seg for å selge hele dyrehagen, og emigrere sammen med sin kone og sønner til Canada. Familien reiser om bord på Tsimtsum, en japansk frakteskip som frakter dyr fra dyrehagen deres til Nord-Amerika. Men skipet blir ødelagt i en storm, og synker.

Pi klarer å rømme i en liten livbåt, men oppdager at båten også inneholder en flekkhyene, en skadet zebra og en orangutang. Hyenen dreper sebraen, og deretter orangutangen. I tillegg har en tiger gjemt seg under båtens presenning, som senere dreper og spiser hyenen. Pi forsøker å fange fisk for å overleve, og opplever delirium. 227 dager etter at skipet deres sank, skyller livbåten inn på en strand i Mexico. Tigeren forsvinner deretter inn i den nærliggende jungelen, uten å se seg tilbake. Den tredje delen av romanen beskriver en samtale mellom Pi og to tjenestemenn fra det japanske transport-departementet, som gjennomfører en undersøkelse etter forliset. De møter ham ved sykehuset i Mexico, hvor Pi er på bedringens vei. Pi forteller dem historien sin, men tjenestemennene avviser denne som utrolig.

Filmatisering[rediger | rediger kilde]

Boka ble filmatisert, med Historien om Pi, fra 2012 av Ang Lee.