Siderhusreglene (bok)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Siderhusreglene»)

Siderhusreglene er en roman skrevet av forfatteren John Irving.

Boken ble publisert i 1985, og kom ut på norsk i 1986. I 1999 hadde filmen med samme navn som boken premiere, og filmen vant to Oscar. Det var John Irving selv som skrev filmmanus, et arbeid som ble belønnet med Oscar for beste bearbeidede film-manuskript.

Navnet "The Cider House Rules" refererer til en liste med regler som alle arbeidere er nødt til å følge, når de arbeider i frukt-hagen Ocean View Orchards. Imidlertid kan ingen av arbeiderne lese ordentlig, og derfor var de fullstendig uvitende om disse reglene. Selv om reglene har eksistert i årevis.

Handling[rediger | rediger kilde]

Homer Wells vokser opp på et barnehjem kalt St. Cloud's Orphanage, hvor han tilbringer barndommen med å forsøke å være "til nytte" som medisinsk assistent for barnehjemmets direktør, Dr. Wilbur Larch, hvis historie blir fortalt i tilbakeblikk: Etter et traumatisk forhold med en prostituert som ung mann, vender Wilbur ryggen til sex og kjærlighet. Han velger i stedet å hjelpe kvinner med uønsket graviditet å føde og deretter ta vare på babyene på barnehjemmet. Wilbur forsøker å opprettholde en følelsesmessig avstand til de foreldreløse barna, slik at de lettere kan klare overgangen til en eventuell adoptiv-familie. Men når det blir klart at Homer kommer til å tilbringe hele sin barndom på barnehjemmet, trener Wilbur ham som doktor og blir like glad i ham som sin egen sønn.

Men Wilbur hjelper også, i hemmelighet, til med abort. Homer anser det som moralsk galt når han får vite om Wilburs hemmelighet. Som ung mann møter Homer et ungt par, Candy Kendall og Wally Worthington, som kommer til barnehjemmet på grunn av en abort. Homer velger å forlate barnehjemmet, og reiser sammen med paret til Ocean View Orchards (Wally-familiens frukt-hage) i Heart's Rock, i nærheten av Maine-kysten. Wally og Homer blir snart bestevenner, og Homer utvikler en hemmelig forelskelse til Candy. Wally blir sendt ut som soldat under andre verdenskrig, men flyet hans blir skutt ned over Burma. Han antas å være savnet av militæret.

Men Homer og Candy tror at Wally er død og går videre med livene sine, som inkluderer å begynne et romantisk forhold. Når Candy blir gravid, reiser de tilbake til St. Cloud's Orphanage, hvor sønnen deres blir født og får navnet Angel. Deretter blir Wally funnet i Burma og vender hjem, lam fra livet og ned. Han er fremdeles i stand til å ha samleie, men er steril på grunn av en infeksjon han fikk i Burma. De lyver for familien om Angels foreldre og påstår at Homer bestemte seg for å adoptere ham. Wally og Candy gifter seg kort tid senere, men Candy og Homer opprettholder en hemmelig affære som varer i 15 år.

Mange år senere blir tenåringen Angel forelsket i Rose, datteren til en av arbeiderne i familiens frukt-hage. Rose blir gravid, og Homer utfører en abort på henne. Homer bestemmer seg deretter for å komme tilbake til barnehjemmet etter dr. Wilburs død, for å arbeide som ny direktør. Selv om han fremdeles ikke liker å gjennomføre aborter, fortsetter han dr. Larchs arv fordi han ønsker å respektere pasientens valg. Men han drømmer om når aborter kan bli gratis, lovlige og tryggere å gjennomføre, slik at Homer ikke lenger føler seg forpliktet til å tilby abort.