Revolutionary Road

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Revolutionary Road
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg USA 26. desember 2008
Norges flagg Norge 16. januar 2009
Prod.landUSAs flagg USA
Storbritannias flagg Storbritannia
Lengde119 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiSam Mendes
ProdusentBobby Cohen
Sam Mendes
Scott Rudin
Sharan Kapoor
ManusforfatterRoman:
Richard Yates
Manuskript:
Justin Haythe
MusikkThomas Newman
SjeffotografRoger Deakins
KlippTariq Anwar
Foran kamera
MedvirkendeKate Winslet
Leonardo DiCaprio
Michael Shannon
Richard Easton
Jay O. Sanders
Kathy Bates
Prod.selskapParamount Vantage
Eksterne lenker

Revolutionary Road er en amerikansk-britisk dramafilm fra 2008, regissert av Sam Mendes med Leonardo DiCaprio og Kate Winslet i hovedrollene. Filmmanuset, skrevet av Justin Haythe, er basert på boken ved samme navn av Richard Yates. Filmen hadde sin premiere i USA 26. desember 2008, og kom til Norge 16. januar 2009. Dette er første gang DiCaprio og Winslet spiller sammen i en film siden Titanic fra 1997.

Det var Winslet selv som foreslo at de tre skulle arbeide sammen etter at hun hadde lest Haythes manuskript.[1] Historien handler om ekteparet Frank og April Wheeler (DiCaprio og Winslet) på 1950-tallet, som lever et pent forstadsliv utenfor New York med de to barna sine. Da April foreslår å følge Franks gamle drøm om å flytte til Paris, slår ekteskapets fasade sprekker, og fører til en rekke hendelser som kan ødelegge forholdet deres. DiCaprio og Winslet forberedte seg til rollen hver for seg, og Winslet leste blant annet Betty Friedans roman Myten om kvinnen, som tar for seg de psykiske problemene til amerikanske middelklassekvinner på denne tiden.[2][3]

Filmen fikk god kritikk, noe som gjenspeiles i 67 % på Rotten Tomatoes. Spesielt ble samspillet mellom Winslet og DiCaprio, samt rolletolkningen til Michael Shannon, rost. Den ble nominert til tre Oscar-priser, deriblant beste mannlige birolle for Shannons skildring. Winslet vant en Golden Globe for rolletolkningen sin i filmen.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I 1948 møter Frank Wheeler og April på fest. Frank får senere jobb hos Knox Machines, og han og April gifter seg. Paret flytter til 115 Revolutionary Road i en forstad i Connecticut når April blir gravid. Paret blir sart nære venner med eiendomsmegler Helen Givings og ektemannen Howard Givings, samt naboen Milly Campbell og hennes ektemann Shep. For vennene deres ser Wheeler-paret ut som det perfekte ekteparet, men forholdet deres er vanskelig. Men April mislykkes som skuespiller, og Frank hater kjedsomheten på jobben sin.

På 30-årsdagen sin inviterer Frank en sekretær fra jobben sin for å ta en drink ved en pub. Hun aksepterer, de blir sterkt beruset, og ender med å ha sex. I mellomtiden har Helen spurt April om de vil møte sønnen hennes, John, som tidligere hadde sittet ved et mentalsykehus. Helen tror Wheeler-paret kan hjelpe sønnen hennes med tilstanden hans. April går med på dette. April ønsker å prøve noe nytt, og en mulighet til å forsørge familien samtidig som Frank kan finne hans egentlige lidenskap. Hun foreslår at de flytter til Paris for å begynne et nytt liv.

Frank er skeptisk, men blir etter hvert overbevist. I løpet av de neste ukene forteller de alle sine venner om deres planer i Paris. Men den eneste personen som ser ut til å forstå deres beslutning, var John. De forbereder seg på å flytte, men blir tvunget til å revurdere plane. Frank blir tilbudt en forfremmelse på arbeidsplassen sin, og April blir gravid igjen. Frank oppdager at hun vurderer abort, og paret har en krangel. Dagen etter tar Frank imot forfremmelsen, og forsøker å akseptere sitt begivenhetsløse liv. April betror til Shep om sin depresjon over de avlyste Paris-planene og livet hennes generelt. De ender med å ha sex.

Shep bekjenner sin langvarige kjærlighet til April, men hun avviser hans interesse. Dagen etter tilstår Frank at han hadde en affære. Til sin overraskelse reagerer April med apati, og sier at det ikke betyr noe. Hun sier at hun ikke har noen romantiske følelser for ham lenger. Frank og April har en krangel, og April forlater hjemmet deres. Neste morgen blir Frank sjokkert over å oppdage April på kjøkkenet som tilbereder frokost. Frank, usikker på hvordan han skal reagere, spiser sammen med henne og reiser deretter til jobb. April utfører en abort på seg selv. Etterpå oppdager hun at hun blør, og ringer ambulanse på grunn av blodtap.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wong, Grace (23. januar 2009). «DiCaprio reveals joys of fighting with Winslet». CNN. Besøkt 2. mai 2015. 
  2. ^ «Interview: Kate Winslet on Revolutionary Road». News Shopper. 28. januar 2009. Arkivert fra originalen 10. februar 2010. Besøkt 2. mai 2015. 
  3. ^ Cochrane, Kira (19. desember 2008). «I did have moments where I'd say, Oh my God ...». The Guardian. London. Besøkt 2. mai 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]