Gangs of New York

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gangs of New York
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 20. desember 2002
Norges flagg 17. januar 2003
Lengde166 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiMartin Scorsese
ProdusentAlberto Grimaldi
Harvey Weinstein
ManusforfatterJay Cocks
Steven Zaillian
Kenneth Lonergan
MusikkHoward Shore
SjeffotografMichael Ballhaus
KlippThelma Schoonmaker
Foran kamera
MedvirkendeLeonardo DiCaprio
Daniel Day-Lewis
Cameron Diaz
Jim Broadbent
John C. Reilly
Liam Neeson
Brendan Gleeson
Barbara Bouchet
Annen informasjon
Budsjett$97 000 000 USD (est.)
Totalomsetning$193,772,504 (worldwide)
Prod.selskapMiramax Films
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Gangs of New York er en film fra 2002 med regi av Martin Scorsese og manuskript av Jay Cocks, Steven Zaillian og Kenneth Lonergan. Handlingen finner sted i 1860-årenes New York og er inspirert av Herbert Asburys bok The Gangs of New York.

Gangs of New York handler om konflikten mellom de innfødte (primært protestanter) og immigrantene (primært katolikker). Amsterdam Vallon (spilt av Leonardo DiCaprio) er en ung irsk-amerikaner som oppnår William «Bill the Butcher» Cuttings tillit (spilt av Daniel Day-Lewis). «Bill the Butcher» er lederen av de innfødtes bande, og han står bak det brutale drapet på Amsterdams far som tidligere var leder av immigrantenes bande. William Cutting er basert på den virkelige Bill «The Butcher» Poole, som var leder av banden «The Bowery Boys». Han ligger begravet i Greenwood Cemetery, Brooklyn, New York.

Filmen begynner i 1846, men hopper raskt til de tidlige 1860-årene. Historien følger William Cutting i hans rolle som leder av banden «The Bowery Boys». Det hele kulminerer i en konfrontasjon mellom Amsterdam og Bill.

Handling[rediger | rediger kilde]

Vi er i Five Points-kvarteret på Manhattan i 1846. En bandekrig mellom de innfødte og immigrantene som har vart i flere år er ved å nå sitt klimaks. De innfødtes leder William «Bill the Butcher» Cutting nærer et åpent hat overfor immigrantene. Lederen av immigrantenes bande «Dead Rabbits», Priest Vallon, har en ung sønn, Amsterdam. Bill og Priest møter med hver sin bande i et blodig oppgjør som ender med at Priest blir slått ihjel av Bill. Amsterdam tar kniven som ble brukt og løper vekk og begraver den. Han blir funnet og tatt til et barnehjem. 16 år senere forlater Amsterdam barnehjemmet. Når han vender tilbake til Five Points, møter han sin gamle venn Johnny. Johnny introduserer Amsterdam for Bill. Amsterdam møter flere av hans fars tidligere lojale menn, deriblant «Happy Jack» (Reilly) og McGloin (Gary Lewis), som nå er under Bills kontroll.

Amsterdam møter også Jenny Everdeane (Diaz), en lommetyv og Bills elskerinne. Amsterdam blir også involvert i Boss Tweeds semi-kriminelle imperium.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]