Jon Favreau

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jon Favreau
JonFavreauTXMarch09.jpg
Favreau på premieren til I Love You, Man i Austin i Texas den 13. mars 2009
FødtJonathan Favreau
19. oktober 1966 (52 år)
New York
Ektefelle Joya Tillem (2000–)
Barn Max Favreau, Madeleine Favreau, Brighton Rose Favreau
Utdannet ved The Bronx High School of Science, Queens College
Beskjeftigelse
10 oppføringer
Skuespiller, manusforfatter, filmregissør, filmprodusent, stemmeskuespiller, skribent, karakterskuespiller, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller, ansvarlig produsent
Nasjonalitet USA
Aktive år1992
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Jonathan Kolia Favreau (født 16. oktober 1966 i Queens i New York City i New York) er en amerikansk skuespiller, manusforfatter, produsent og regissør.

Favreau ble født i Flushing i New York som sønn av Madeleine, en lærer som døde av leukemi i 1978, og Charles Favreu, også en lærer som spesialiserte seg i spesialpedagogikk. Charles Favreu var katolsk og Madeleine var jødisk.

Jon Favreau tok eksamen ved Bronx High School of Science i 1984 og gikk ved Queens College fra 1984 til 1987. Han droppet etterhvert ut av college og flyttet i 1988 til Chicago for å satse på en karriere innenfor komedie og underholdning. Mens han bodde i Chicago fikk han sin første filmrolle i filmen Rudy som Sean Astin hadde hovedrollen i. Under innspillingen stiftet Fabvreau bekjentskap med Vince Vaughn. Neste året spilte han også en rolle i filmen PCU samtidig som han fikk sin først TV-serierolle i serien Seinfeld.

Favreau flyttet så til Los Angeles hvor han fikk sitt virkelige gjennombrudd i 1996 når han medvirket både som skuespiller og manusforfatter i filmen Swingers. Her spilte han nok en gang sammen med Vince Vaughn. I 1997 dukket han opp i noen episoder i TV-serien Venner for livet som Pete Becker, en av kjærestene til karakteren Monica Geller som ble spilt av Courteney Cox. Favreau spilte i seks episoder av serien før forholdet mellom Pete Becker og Monica Geller endte pågrunn av førstnevntes ønske om å delta i Ultimate Fighting Championship. Favreau dukket så opp i episoder av komedieserien Tracey Takes On… i 1996 og 1997.

Jon Favreau har vært regissør for filmer som Made, Elf, Zathura, Iron Man med oppfølger og Cowboys & Aliens.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]