Jon Favreau

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Jon Favreau
JonFavreauTXMarch09.jpg
Favreau på premieren til I Love You, Man i Austin i Texas den 13. mars 2009
Født Jonathan Favreau
19. oktober 1966 (48 år)
Flushing, New York, USA
Ektefelle Joya Tillem (2000–d.d.)
Yrke Skuespiller, regissør, manusforfatter
Statsborger i USA
Aktive år 1992–d.d.
IMDb IMDb

Jon Favreau

Jonathan Kolia Favreau (født 16. oktober 1966 i Queens i New York City i New York) er en amerikansk skuespiller, manusforfatter, produsent og regissør.

Jonathan ble født i Flushing i New York som sønn av Madeleine, en lærer som døde av leukemi i 1978, og Charles Favreu, også en lærer som spesialiserte seg i spesialpedagogikk. Charles Favreu var katolsk og Madeleine var jødisk.

Jon Favreau tok eksamen ved Bronx High School of Science i 1984 og gikk ved Queens College fra 1984 til 1987. Han droppet etterhvert ut av college og flyttet i 1988 til Chicago for å satse på en karriere innenfor komedie og underholdning. Mens han bodde i Chicago fikk han sin første filmrolle i filmen Rudy som Sean Astin hadde hovedrollen i. Under innspillingen stiftet Fabvreau bekjentskap med Vince Vaughn. Neste året spilte han også en rolle i filmen PCU samtidig som han fikk sin først tv-serierolle i serien Seinfeld.

Favreau flyttet så til Los Angeles hvor han fikk sitt virkelige gjennombrudd i 1996 når han medvirket både som skuespiller og manusforfatter i filmen Swingers. Her spilte han nok en gang sammen med Vince Vaughn. I 1997 dukket han opp i noen episoder i tv-serien Friends som Pete Becker, en av kjærestene til karakteren Monica Geller som ble spilt av Courteney Cox. Favreau spilte i seks episoder av serien før forholdet mellom Pete Becker og Monica Geller endte pågrunn av førstnevntes ønske om å delta i Ultimate Fighting Championship. Favreau dukket så opp i episoder av komedieserien Tracey Takes On... i 1996 og 1997.

Jon Favreau har vært regissør for filmer som Made, Elf, Zathura, Iron Man med oppfølger og Cowboys & Aliens.