Hopp til innhold

Cape Fear (1991)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cape Fear
Generell informasjon
SjangerThriller
Utgivelsesår1991
Prod.landUSA
Lengde2 t. 8 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiMartin Scorsese
ProdusentBarbara De Fina
Robert De Niro
ManusforfatterWesley Strick
MusikkElmer Bernstein
SjeffotografFreddie Francis
KlippThelma Schoonmaker
Foran kamera
MedvirkendeNick Nolte
Robert De Niro
Jessica Lange
Juliette Lewis
Joe Don Baker
Annen informasjon
Budsjett$35 millioner (estimat)
Prod.selskapUniversal Pictures
Eksterne lenker

Cape Fear er en amerikansk filmthriller fra 1991 regissert av Martin Scorsese. Hovedrollene spilles av Nick Nolte, Robert De Niro, Jessica Lange og Juliette Lewis. Cape Fear er en nyinnspilling av filmen med samme tittel fra 1962. Begge filmene er basert på John D. MacDonalds kriminalroman The Executioners fra 1957.

Filmen ble relativt godt mottatt av anmelderne og ble også populær på kino. Robert De Niro og Juliette Lewis ble nominert til hver sin Oscar og Golden Globe for sine prestasjoner i filmen.

Handling[rediger | rediger kilde]

Max Cady (Robert de Niro) er en nylig frigitt langtidsfange som har sitte innesperret i 14 år for en grov voldtekt. Friheten benytter han til å terrorisere sin tidligere advokat Sam Bowden (Nick Nolte), som han mener sviktet ham som forsvarer. Bowden setter i gang flere avskrekkningmanøvre for å stoppe Max, men ingenting synes å skremme ham vekk. Når Bowdens familie blir truet av Max ser han seg nødt til å ta i bruk ukonvensjonelle metoder som fører til en uforglemmelig måling av krefter ved Cape Fear.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Anmelderne og publikum[rediger | rediger kilde]

Filmen ble godt mottatt av anmelderne og har mottatt 73% på Metacritic og 76% på Rotten Tomatoes (mars 2009).[1][2] Den kjente amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den tre av fire stjerner og beskrev den som et «imponerende» stykke filmarbeid som viser at Scorsese er en «mester» i å lage filmer i tradisjonell «Hollywood-format».[3]

Cape Fear ble en publikumssuksess på kino og innbrakte $79 millioner på amerikanske kinoer alene og over $182 millioner på verdensbasis. Den havnet på 12.-plass over de mest innbringende filmene på amerikanske kinoer i 1991.[4]

Priser og nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Juliette Lewis ble tildelt en KCFCC Award og en CFCA Award for sin rolle. Hun ble i tillegg nominert til både en Oscar, Golden Globe og MTV Movie Award. Robert De Niro ble nominert til både en Oscar og en Golden Globe i kategorien beste mannlige hovedrolle. Han ble også nominert til tre MTV Movie Award. Martin Scorsese ble nominert til Gullbjørnen ved Filmfestivalen i Berlin. Filmen ble i 1993 nominert til to BAFTA-priser for henholdsvis foto og klipp.

Den vant en BMI Film Music Award (Bernard Herrmann) i 1992.

I Norge[rediger | rediger kilde]

Den ble dårlig mottatt av Dagbladets anmelder som gav den terningkast en.[5] VGs anmelder var noe mer positiv og gav den terningkast tre med følgende kommentar: «Cape Fear består av en rekke strålende elementer: en god historie, strålende skuespillere, høyt nivå bak kamera og ved klippebod. Men når det skal skapes en helhet av disse brokker og biter tar effektmakeriet overhånd. Dermed blir det så altfor lett for oss å feie filmen av som overdramatisk og ufarlig».[6] Filmsiden Cinerama gav den i 2002 terningkast fem med følgende overskrift: «Fryktelig god, fryktelig film». Anmelderen skrev vider at: «Filmens største styrke ligger nok i skuespillerprestasjonene. Robert De Niro stråler som psykopaten Cady, og selv om han har hatt lignende roller tidligere, har han aldri lagt seg slik i selen for å virke troverdig som her. Nick Nolte er også mesterlig i rollen som advokaten Sam Bowden. Jessica Lange oppfyller også kravene og vel så det i sin tolkning av Bowdens kone. Hun viser her at hun har stort repertoar å spille på; hun klarer både irritasjon, sinne og frykt på strak arm».[7] Hvem Hva Hvor beskrev filmen som en dyktig og «manipulerende» nyinnspilling av den klassiske thrilleren fra 1962. De kom også med kommentarer som: «En skremmende og tett psykopatstudie fra Niro».[8]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Cape Fear». Metacritic. Besøkt 15. mars 2009. «based on 9 reviews» 
  2. ^ «Cape Fear». Rotten Tomatoes. 7. august 2008. Besøkt 15. mars 2009. «based on 37 reviews» 
  3. ^ Ebert, Roger (13. november 1991). «Cape Fear». Chicago Sun Times. Arkivert fra originalen 14. april 2008. Besøkt 15. mars 2009. «"Cape Fear" is impressive moviemaking, showing Scorsese as a master of a traditional Hollywood genre who is able to mold it to his own themes and obsessions.» 
  4. ^ «Cape Fear». Boxofficemojo. Besøkt 15. mars 2009. 
  5. ^ «Film». Dagbladet. 19. desember 1997. Besøkt 12. mars 2009. 
  6. ^ «Salgsvennlig skrekk». VG. 5. mars 1992. Besøkt 8. april 2009. 
  7. ^ «Fryktelig god, fryktelig film». Cinerama. 5. februar 2002. Besøkt 12. mars 2009. [død lenke]
  8. ^ Hvem Hva Hvor 1993, s. 184

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]