Den rasende oksen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Raging Bull
Raging Bull
Generell informasjon
Utgivelsesår14. november 1980
Prod.landUSA USA
Lengde129 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørMartin Scorsese
ProdusentRobert Chartoff
Irwin Winkler
ManusforfatterPaul Schrader
Mardik Martin
KlippThelma Schoonmaker
Foran kamera
Hovedrolle(r)Robert De Niro
Cathy Moriarty
Joe Pesci
Frank Vincent
Nicholas Colasanto
Theresa Saldana
Annen informasjon
Budsjett$18,000,000 (est.)
Prod.selskapUnited Artists
Eksterne lenker

Den rasende oksen (originaltittel Raging Bull) er en film av Martin Scorsese fra 1980. Manuskriptet er skrevet av Paul Schrader og Mardik Martin basert på memoarboken Raging Bull: My Story.

Etter en del blandede kritikker til å begynne med, fikk den etter hvert svært høy anseelse, og blir nå i vide kretser ansett som en av historiens beste filmer. Filmen ble innlemmet i National Film Registry i 1990, et utvalg av filmer til bevaring i det amerikanske nasjonalbiblioteket Library of Congress, filmer som regnes som «kulturelt, historisk og estetisk betydningsfulle».[1] I 1998 ble den kåret til filmhistoriens 24. beste spillefilm fra USA på listen «AFI's 100 Years...100 Movies». Da listen ble oppdatert i 2007 lå den på 4. plass.[2]

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Hovedrolleinnehaver er Robert De Niro som Jake LaMotta, en temperamentsfull og paranoid, men hengiven bokser som bryter forbindelsen med venner og familie. Joe Pesci spiller rollen som Joey, La Mottas bror og manager, og Cathy Moriarty spiller hans mishandlede kone. Andre skuespillere er Nicholas Colasanto (som senere spilte figuren «Coach» i TV-komiserien Cheers), Theresa Saldana og Frank Vincent, som også spilte i mange filmer regissert av Martin Scorsese.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1941 deltar LaMotta i en stor boksekamp mot Jimmy Reeves, hvor han led sitt første tap. Jake`s bror, Joey LaMotta, diskuterer en potensielt kamp mot Salvy Batts. En tid etterpå oppdager Jake en femten år gammel jente som heter Vickie, ved et utendørs svømmebasseng i Bronx-området. De begynner ett forhold, selv om han allerede er gift. I 1943 beseirer han Sugar Ray Robinson, og de har om-kamp tre uker senere. Til tross at Jake dominerer under kampen, bestemmer dommerne overraskende til fordel for Robinson.

Jake bekymrer seg ofte for at Vickie har følelser for andre menn, spesielt når hun kommenterer Tony Janiro, Jake`s motstander i hans neste kamp. Hans sjalusi blir enda mer tydelig når han brutalt beseirer Janiro foran den lokale Mafia-sjefen, Tommy Como. I 1949 vinner han et mesterskap i mellomvekt mot Marcel Cerdan. Jake spør Vickie om hun har hatt forhold med andre menn, og hun sier hadde sex med hele nabolaget (inkludert broren hans og Tommy Como)

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]