Blood Diamond

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blood Diamond
Generell informasjon
Utgivelsesår8. desember 2006 (USA)
26. januar 2007 (NOR)
Prod.landUSA
Lengde138 min.
SpråkEngelsk, mende, krio, afrikaans
Aldersgrense15 år (Norge)
Bak kamera
RegiEdward Zwick
ProdusentGillian Gorfil,
Marshall Herskovitz,
Graham King,
Paula Weinstein,
Edward Zwick
ManusforfatterCharles Leavitt
MusikkJames Newton Howard
SjeffotografEduardo Serra
KlippSteven Rosenblum
Foran kamera
MedvirkendeLeonardo DiCaprio,
Jennifer Connelly,
Djimon Hounsou,
Michael Sheen,
Arnold Vosloo
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Blood Diamond er en Oscar-nominert film fra 2006, regissert og produsert av Edward Zwick. Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly og Djimon Hounsou har hovedrollene i filmen. Tittelen refererer til bloddiamanter, som er diamanter gravd ut i krigssoner og solgt for å finansiere konfliktene. Under den 79. Oscar-utdelingen ble filmen nominert til fem Oscar-statuetter, inkludert prisen for «beste mannlige hovedrolle» (Leonardo DiCaprio) og «beste mannlige birolle» (Djimon Hounsou), men vant ingen. Deler av filmen er spilt inn i det sørlige Afrika, bl.a. Mosambiks hovedstad Maputo.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmens handling er satt under borgerkrigen i Sierra Leone, og handler om et land som blir revet i stykker av en kamp mellom parter som er like voldelige og hensynsløse i sin kamp.

Filmen begynner med at Solomon Vandy (Djimon Hounsou) blir kidnappet av Revolutionary United Front (RUF). Han blir separert fra familien og sendt til å arbeide som slave i diamantgruvene under kommando av kaptein Poison (David Harewood). Diamantene slavene utvinner blir brukt av RUF til å kjøpe våpen og finansiere aksjonene deres.

Mens han arbeider i diamantgruvene finner Solomon en stor rosa diamant. Kaptein Poison legger merke til Solomon med diamanten, men i det samme øyeblikket blir gruvene angrepet av tropper fra regjeringen, og Solomon begraver diamanten like før han blir arrestert.

I fengsel møter Solomon Danny Archer (Leonardo DiCaprio), en tidligere soldat i SADF som nå er arrestert for å ha smuglet diamanter. Han smuglet for den sørafrikanske leiesoldaten oberst Coetzee. Archer er desperat etter å finne en måte å betale tilbake Coetzee diamantene han mistet da han ble arrestert. Han overhører Poisons samtale med Solomon om diamanten han fant før han ble arrestert, og Archer legger en plan om hvordan han skal finne steinen. Han tilbyr seg å hjelpe Solomon med å finne tilbake til familien sin i bytte for diamanten.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Leonardo DiCaprio Danny Archer
Djimon Hounsou Solomon Vandy
Jennifer Connelly Maddy Bowen
Michael Sheen Simmons
Arnold Vosloo Oberst Coetzee

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: Blood Diamond – sitater