Hopp til innhold

The Legend of Zelda: Twilight Princess

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Legend of Zelda: Twilight Princess
UtviklerNintendo EAD
UtgiverNintendo
DistributørNintendo eShop
RegissørEiji Aonuma
ProdusentShigeru Miyamoto
DesignerEiji Aonuma (regissør)
Shigeru Miyamoto (produsent)
Yoshiyuki Oyama (ledende fiendedesigner)
ForfatterAya Kyōgoku
KunstnerYūsuke Nakano
KomponistTōru Minegishi
SpillmotorModifisert versjon av The Legend of Zelda: The Wind Waker-motoren.[1]
PlattformNintendo GameCube, Wii
UtgivelseWii
JP 2. desember 2006
NA 19. november 2006
EU 8. desember 2006
AU 7. desember 2006
GameCube
JP 2. desember 2006
NA 11. desember 2006
EU 15. desember 2006
AU 19. desember 2006
SjangerAction-eventyr
ModusEnspiller
AldersgrenseESRB: T (Teen)
CERO: B (12+)
PEGI: 11+
OFLC: M (Mature)
USK: 11+
Format1 × Wii Optical Disc
1 × GameCube Game Disc
Nettstedwww.zelda.com/universe/game/twilightprincess/
Del av serien The Legend of Zelda

The Legend of Zelda: Twilight Princess (ゼルダの伝説 トワイライトプリンセス, Zeruda no Densetsu Towairaito Purinsesu) er et Gullstikka-belønnet action-eventyrspill utviklet av Nintendo Entertainment Analysis and Development og utgitt av Nintendo til spillkonsollene Wii og Nintendo GameCube som en del av den kritikerroste videospillserien; The Legend of Zelda.

Det var opprinnelig meningen at spillet skulle lanseres i november 2005, men datoen ble forskjøvet av Nintendo slik at EAD-ansatte kunne tilføye mer innhold og finpusse spillet.[2] Wii-versjonen ble gitt ut samme dag som konsollen i november og desember 2006. Dette markerer Twilight Princess som det første Zelda-spillet til å debutere på utgivelsen av en Nintendo-konsoll. GameCube-versjonen ble utgitt i desember 2006.[3][4] Twilight Princess ble kalt The Wind Waker 2 under dens tidlige interne utvikling, men ble forandret til Twilight Princess ettersom utviklingen gikk fremover.[5]

Twilight Princess er det første spillet i The Legend of Zelda-serien som har fått aldersgrensen T av ESRB for fantasyvold og animert blod.[6] Spillets handling fokuserer på Link mens han prøver å kvitte seg med Twilight Realm fra verdenen som både et menneske og som en ulv med hjelp fra et mystisk vesen kalt Midna. Det foregår mange år etter Majora's Mask, på noe som blir kalt «child timeline» som er skapt etter hendelsene i Ocarina of Time.

Handlingen utspiller seg i Hyrule, 100 år etter Ocarina of Time. Vi møter en ung gutt rundt 16 år ved navnet Link som bor i Ordon, en landsby helt syd i Hyrule. En dag blir to barn fra Ordon kidnappet. Illia, en god barndomsvenninne av Link og Colin, ble kidnappet av en gjeng uhyrer. I sitt forsøk på å forfølge dem, blir Link plutselig dratt inn i den såkalte Twilight Realm, hvor han plutselig forvandles til en ulv og blir fengslet i Hyrule Castle. Her blir han befridd av en mystisk smådjevelliknende figur ved navn Midna. Sammen møter de på en annen fange i slottet, Prinsesse Zelda selv. Zelda forklarer at en mystisk person ved navn Zant har invadert Hyrule og forsøker å smelte sammen lys og skumring til komplett mørke. Zant kommer fra et tussmørk parallelldimensjon til Hyrule kjent som The Twilight Realm, som nå har spredd seg til Hyrule. Dette har resultert i at et slør av skumring har lagt seg over store deler av Hyrule og truer med å spre seg til hele lysets verden. Alle som setter sin fot innenfor dette sløret (unntatt Link og Zelda) forvandles til gjenferd, uvitende om hva som har skjedd med Hyrule eller dem. Link forvandles derimot til en ulv på grunn av en hellig kraft som hviler inne i ham. Midna og Link forlater deretter slottet og Midna ber Link om hjelp til å finne de tre gjenværende delene av en mektig, mørk kraft kjent som The Fused Shadows, som hun planlegger å bruke for å beseire Zant og redde seg selv og hennes egen verden.

På sin ferd for å finne denne mørke kraften, greier Link å oppheve skumringen over Hyrule ved å gjenopplive Hyrules fire lysånder. Han greier også å redde tre andre barn fra Ordon, som ble kidnappet etter at han ble fanget i the Twilight Realm.

Link og Midna klarer å finne de tre delene, men før Midna rekker å bruke dem, blir de overrasket av Zant selv, som tar de tre delene og gjennomborer en mørk krystall inn i Links hode, som medfører at han blir fanget i sin ulveform permanent. Han prøver så å få Midna over på sin side, men da hun nekter, bestråler han henne med det sterke lyset fra en av lysåndene og Midna blir dødelig såret (siden hun ikke tåler lyset i lysets verden og kun kan vise seg utenfor Links skygge når han ferdes i sløret av skumring). Link oppsøker Zelda i Hyrule Castle, som forteller ham at den eneste måten å bryte forbannelsen over Link på, er å finne det legendariske Mastersword, et sverd som intet ondt kan røre ved. Zelda ofrer seg selv for å redde Midnas liv, og hun og Link drar ut for å finne sverdet. Det avsløres samtidig at både Midna og Zant er medlem av et folkeslag som nedstammer fra en gruppe trollmenn som forsøkte å ta kontroll over the Triforce ved hjelp av mektig mørk magi. Disse personene ble forvist til The Twilight Realm av Hyrules lysånder og den mørke kraften ble splittet opp i flere deler og skjulet rundt omkring i verden. Denne kraften viser seg å være The Fused Shadows som Midna lette etter.

Når de finner Mastersword, brytes forbannelsen og Midna samler den til en mørk krystall som gir Link evnen til å forvandle seg til en ulv og tilbake til menneske etter ønske. De drar så for å finne den eneste veien til Twilight Realm, det såkalte Twilight Mirror, et spesielt speil. Men når de ankommer dets oppholdsted, Arbiter's Grounds, oppdager de at Zant allerede har brutt speilet opp i fire fragmenter, og bare ett av dem er blitt igjen. Speilets voktere, Hyrules vismenn, viser seg plutselig og beretter hvordan de i fortiden klarte å ta en ond mann ved navn Ganondorf til fange, hvorpå de forsøkte å henrette ham. Uheldigvis overlevde Ganondorf henrettelsesforsøket takket være at han besatte en del av den tredelte The Triforce, også kjent som Power of the Gods (Den hellige kraften i Link er en del av denne kraften, på lik linje med Zelda og Ganondorf som hver besitter en del). I desperasjon aktiverte vismennene da the Twilight Mirror som sugde Ganondorf inn i the Twilight Realm, hvor han ikke kunne vende tilbake av sin egen vilje. Men før vismennene rakk å forvise ham til Twilight Realm hadde Ganondorf rukket å bryte seg løs fra lenkene sine og drepe en av vismennene.

Link og Midna reiser så rundt i Hyrule og klarer å finne de tre gjenværende fragmentene av speilet, som de bruker for å reise inn i The Twilight Realm. Før de drar viser imidlertid vismennene seg igjen og avslører at Midna var den egentlige herskeren over Twilight Realm, Twilight Princess, inntil Zant ved hjelp av Ganondorfs makt ranet til seg tronen og forvandlet henne til en smådjevel.

Inne i Twilight Realm konfronterer Link Zant, som beretter hvordan han ble forbigått som konge over riket til fordel for Midna. I sitt raseri ble han oppsøkt av et guddomliknende vesen, som viste seg å være ingen annen enn Ganondorf. Han lovte Zant å oppfylle hans ønsker, til gjengjeld skulle han være et redskap for Ganondrofs krefter som han kunne bruke til å vende tilbake til Hyrule. I den resulterende kampen beseirer Link Zant og Midna tar tilbake The Fused Shadows som hun bruker til å tilintetgjøre Zants fysiske legeme. Midna og Link drar så tilbake til Hyrule for å redde Zelda fra Ganondorfs grep.

Hyrule Castle har imdidlertid blitt innhyllet i en tilsynelatende ugjennomtrengelig magisk barriere. Midna klarer ved hjelp av the Fused Shadows å knuse denne, og henne og Link begir seg inn i slottet helt opp til tronrommet, hvor de møter Ganondorf med Zeldas livløse kropp hengende over seg.

Ganondorf besetter Zelda, slår Midna bevisstløs og går i kamp med Link. Etter å ha blitt beseiret, bruker Midna The Fused Shadows igjen, denne gang til å eksorsisere Ganondorf fra Zeldas kropp. Han forvandler seg så til Ganon, et enormt beist. Link beseirer ham igjen og Ganons kropp ødelegges. Samtidig overføres Zeldas livskraft fra Midna tilbake til Zeldas kropp, noe som gjenoppliver henne. Men idet det virker som kampen er over, stiger Ganondorfs flammende sjel opp. Midna teleporterer Link og Zelda ut av slottet til Hyrule Field og forsøker å knuse Ganondorfs sjel ved hjelp av The Fused Shadows.

Idet Link og Zelda lander i Hyrule Field kommer det en voldsom eksplosjon fra slottet og Ganondorf dukker opp i menneskeskikkelse på en sort hest. I hånden holder han Midnas hjelm som han knuser til biter i hånden. Idet han rir mot Link og Zelda, tilkaller hun Hyrules fire lysånder, som skjenker henne lyspilene. Sammen med Zelda rir Link på Epona mot Ganondorf, som faller av hesten i kamp. Men han reiser seg og møter Link i en siste sverdkamp. Link overvinner ham endelig ved å spidde ham med Mestersverdet. Det siste en ser av Ganondorf er når han står med sverdet igjennom brystet.

Med Ganondorf beseiret vender lyset tilbake til Hyrule og alt det onde oppheves. Samtidig oppheves forbannelsen på Midna og hun får tilbake sin sanne skikkelse som hersker over Twilight Realm. Under rulleteksten til spillet får en se henne ta farvel med Link og Zelda før hun reiser hjem ved hjelp av the Twilight Mirror, men først ødelegger hun speilet, og dermed den siste veien inn til Twilight Realm.

 • «Beste spillfigur» (Link)
 • «Mest underholdende spill»
 • «Årets konsollspill»
 • «Folkets pris»
 • «Årets eventyr»
 • «Vakreste pinsesse» (Zelda)

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ «E3 2004: New Legend of Zelda Details». IGN. 12. mai 2004. Arkivert fra originalen 18. februar 2012. Besøkt 5. desember 2006. 
 2. ^ Casamassina, Matt (16. august 2005). «Zelda Delayed to Next Year». IGN. Arkivert fra originalen 18. februar 2012. Besøkt 28. mai 2006. 
 3. ^ «Nintendo official Zelda Page». Nintendo. 
 4. ^ «GamePro Q&A: Nintendo's Harrison on Zelda». GamePro. 5. november 2006. Arkivert fra originalen 26. november 2006. Besøkt 3. desember 2006. 
 5. ^ «GDC Live blog Keynote - Aonuma talks Zelda». GoNintendo. 8. mars 2007. Besøkt 8. mars 2007. 
 6. ^ «Official North American Wii website». Nintendo. Arkivert fra originalen 5. februar 2012. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]