Midna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Midna
Rollefigur i The Legend of Zelda-serien
Midna on the other side of the Twilight Mirror.jpg
Første opptredenThe Legend of Zelda: Twilight Princess
Informasjon
KjønnKvinne
Skuespiller Akiko KōmotoRediger på Wikidata
Stemme Akiko Koumoto
Skapt av Shigeru MiyamotoRediger på Wikidata

Midna (ミドナ, Midona) er en fiktiv protagonist fra videospillet The Legend of Zelda: Twilight Princess til spillkonsollene Nintendo GameCube og Wii. Hun spiller en stor rolle i spillet, først som en noe tvilsom antihelt, men senere som en aktiv protagonist som hjelper helten Link til å redde Hyrule.[1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Midna har utseendet av en mystisk smådjevelliknende skapning, iført en merkelig hjelm som dekker det ene øyet hennes. På hodet har hun en glinsende «fjærdusk» som fungerer som en ekstra (og meget kraftig) arm. Det ser ut til at hun bruker denne ekstra armen til å gjøre bruk av de paranormale kreftene hun besitter.[1]

Bakgrunn og spillrolle[rediger | rediger kilde]

Midna tilhører et folkeslag som nedstammer fra en gruppe overløpere som i fortiden forsøkte å ta kontroll over Sacred Realm en parallellverden til Hyrule hvor det mektige Triforce-symbolet befant seg. De tre gudinnene, som skapte Hyrule og Triforcen straffet dem ved å forvise dem inn i en tussmørk parallelldimensjon kjent som Twilight Realm fordi det alltid var innhyllet i skumringsmørke. De splittet også opp den mørke kraften de hadde klart å mestre til sin vilje og som de ville bruke til å oppnå sitt mål. Denne kraften ble kjent som Fused Shadows og ble en forbudt kraft.[2]

I Twilight Realm utviklet disse overløpernes etterkommere seg til et helt nytt folkeslag, kjent som Twili. De dannet et eget samfunn med en egen hersker. Den som ble valgt til dette vervet fikk også besittelse av spesielle krefter.

I begynnelsen av spillhandlingen får vi vite at et annet medlem av twili, despoten Zant, har invadert Hyrule fra Twilight Realm og gjort at tussmørket fra Twilight Realm har spredd seg inn i Hyrule og truer med å ekspandere videre over hele lysets verden. Alle folkeslag av lyset som setter sine ben innenfor dette tussmørket blir gjort om til sanseløse gjenferd, fanget i skumringen. Link blir tatt til fange i dette tussmørket og blir fengslet av Zants undersåtter i Hyrule Castle og det er her han møter Midna. Hun hjelper ham å flykte og går med på å assistere Link i å drive skumringsmørket vekk fra Hyrule, men krever en gjentjeneste, nemlig hjelp til å finne de tapte delene til Fused Shadows som hun planlegger å bruke til å styrte Zant og frigjøre sitt folk fra hans styre. Hun gjør det også klinkende klart at hun ikke bryr seg om hva som skjer med lysets verden.

Etter at hun og Link endelig har klart å finne delene til den mørke kraften, blir de begge overrasket av Zant selv og Midna blir dødelig såret. Link sniker seg inn i Hyrule Castle og søker hjelp fra Prinsesse Zelda som sitter som fange i sitt eget slott. Etter å ha fortalt hva som må gjøres for å beseire Zant ofrer hun seg selv for å redde Midnas liv. Midna blir etter dette mye vennligere stemt mot Link og forstår at lysets verden også må reddes.

Senere blir det avslørt at Zant, kjent som Twilight King ikke er Twilight Realms utvalgte monark. Tvert imot var det Midna som var blitt valgt til dette (hun var Twilight Princess). En rasende Zant fikk imidlertid uventet hjelp fra Ganon, Hyrules nemesis som var blitt forvist til Twilight Realm av Hyrules vismenn. Han utvalgte Zant som et redskap for sin makt, og ved hjelp av denne makten kunne Zant styrte Midna, ta kontrollen over riket og hjelpe Ganondorf med å vende tilbake til Hyrule. Vi får også vite at Zant plasserte en forbannelse på Midna som ga henne den suspekte skikkelsen hun møter Link i.

Etter endelig å ha beseiret Zant må Link og Midna møte Ganondorf i kamp. Fulgt av Ganondorfs nederlag blir forbannelsen på Midna hevet og hennes virkelige utseendet avsløres i form av en høy vakker kvinne, gjeninnsatt som Twilight Princess i sitt rike.

Krefter[rediger | rediger kilde]

Midna besitter flere spesielle krefter som er til stor hjelp for Link. Når Link blir dratt inn i skumringen som Zant sprer gjennom Hyrule, forvandles han til en ulv (i stedet for et gjenferd) og får nye evner. Når han er i denne formen kan Midna hjelpe ham direkte med kreftene sine. Med den lange «armen» på hodet kan hun forsterke ulve-Links angrep slik at de dreper de fleste fiender ved første treff. Hun kan også teleportere både seg selv og andre over lange gjenstander ved hjelp av spesielle portaler som åpnes i løpet av spillet. Midna kan også øke kapasiteten i ulve-Links sprang slik at han blir i stand til å hoppe over store gap og hindre (men bare i visse tilfeller).[3]

Mot slutten av handlingen får også Midna hendene på the Fused Shadows. Det viser seg at den merkelige hjelmen Midna er iført er en del av the Fused Shadows og når den kombineres med de resterende bitene, utløses dens voldsomme krefter. Når Midna bruker denne kraften, mangedobles styrken i kreftene hennes. Faktisk var kraften i så stor at hun selv ble forferdet første gang hun brukte den. Når hun ifører seg the Fused Shadows (som da tar form som en hel hjelm) transformeres hun til et gigantisk edderkopplignende vesen med enorme krefter. Hun bruker denne kraften bare fire ganger:

  • En gang mot Zant. Angrepet resulterer i at kroppen hans blir fullstendig utslettet, til Midnas store forferdelse.
  • En gang for å ødelegge den magiske barrieren Ganondorf satte opp rundt Hyrule Castle etter å ha vendt tilbake til Hyrule.
  • En gang under deres kamp mot Ganondorf. Hun bruker kraften til å tvinge Ganondorf ut av Zelda, da han tidligere hadde besatt henne og styrt kroppen hennes som en marionett i kamp med Link.
  • En siste gang da hun forsøker å tilintetgjøre Ganondorf. Hun blir derimot overvunnet og Ganondorf knuser senere hjelmen med bare hendene.

Etter at Ganondorf er beseiret, drar Midna tilbake til Twilight Realm etter å tatt farvel med Link og Zelda. På veien knuser hun imidlertid den eneste portalen til Twilight Realm med hensikt, noe som kuttet den siste forbindelsen mellom Hyrule og hennes rike.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Midna (Character) - Giant Bomb». www.giantbomb.com. Besøkt 6. juni 2016. 
  2. ^ «Midna - Zelda Wiki». zeldawiki.org. Besøkt 6. juni 2016. 
  3. ^ «Midna». Zeldapedia. Besøkt 6. juni 2016. 
Figurer i The Legend of Zelda-serien
LinkPrinsesse ZeldaGanonMidna

Etter spill
Ocarina of TimeTwilight Princess