Hopp til innhold

Rolls-Royce Limited

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Rolls-Royce»)
Rolls-Royce Limited
BransjeKjøretøyindustri
Etablert15. mars 1906 (Manchester)
Opphørt 1973
Etterfølger(e)Rolls-Royce Holdings, Rolls-Royce Motors
HovedkontorDerby
LandStorbritannia
Grunnlegger(e)Charles Stewart Rolls, Henry Royce
Nettstedwww.rolls-royce.com
Sir Henry Royce
Charles Rolls
Rolls-Royce Phantom (2003)

Rolls-Royce Ltd var et britisk industrikonsern og forløperen til Rolls-Royce Holdings plc og Rolls-Royce Motors Ltd. Rolls-Royce Holdings er verdens nest største produsent av flymotorer, og Rolls-Royce Motor Cars er en britisk bilfabrikant i BMW-konsernet. Bentley Motors Ltd var en sportutgave av Rolls-Royce og er 100 % eid av Volkswagen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Før krigen[rediger | rediger kilde]

I 1884 startet Frederick Henry Royce en elektrisk og mekanisk bedrift, og bygget sin første bil i 1904, en 2-sylindret 10-hesters bil, kalt Royce 10 HP. I Manchester den 4. mai samme år, ble han introdusert for Charles Stewart Rolls. De ble enige om at Royce skulle produsere biler, og Rolls skulle ha enerett på å selge dem. C.S. Rolls & Co Ltd solgte bilene, mens Royce & Co Ltd bygde dem. Kontrakten spesifiserte også at bilene skulle kalles Rolls-Royce.

Selskapet Rolls-Royce Ltd. ble stiftet 15. mars 1906. I 1908 flyttet selskapet produksjonen fra Royce & Co's lokaler i Manchester til Derby.

Silver Ghost, produsert fra 1906 til 1925, var selskapets første suksess.

I 1931 kjøpte selskapet opp rivalen Bentley, som hadde problemer under de økonomiske nedgangstidene. Fra dengang og til 2002, var de fleste RR- og Bentley-modeller ofte svært like.

Selskapets første flymotor, Rolls-Royce Eagle, ble bygget i 1914. Omtrent halvparten av flymotorene de allierte brukte under første verdenskrig, kom fra Rolls-Royce. Innen siste halvdel av 1920-tallet, var flymotorer hovednæringen til selskapet.

Rolls-Royce Silver Ghost fotografert i 1907

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Under andre verdenskrig ble all produksjonskapasitet brukt til flymotorproduksjon. Rolls-Royces legendariske Rolls-Royce Merlin-motor ble brukt på en rekke fly: Hawker Hurricane, Supermarine Spitfire, De Havilland Mosquito (tomotors), Avro Lancaster (fire-motors), Vickers Wellington (tomotors) og North American P-51 Mustang. Over 160 000 Merlin-motorer ble produsert. Fabrikken i Crewe, Cheshire ble anlagt for flymotorproduksjon.

Etterkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Sir Frank Whittle arbeidet nært med Rolls-Royce etter krigen med å lage kommersielle jetmotorer til fly. Selskapet som nå utelukkende produserte flymotorer, brukte store ressurser på å utvikle jetmotorer. Dette har blitt til et av Rolls-Royce kjerneprodukter. Gassturbinmotorene brukes til fly og til produksjon av strøm, bl.a. for elektrisk fremdrift av skip. Bilproduksjon ble gjenopptatt i 1946 og man tok i bruk den nedlagte flymotorfabrikken i Crewe og brukte denne som bilfabrikk. Bilproduksjonen ble aldri noen betydelig del av konsernets omsetning etter andre verdenskrig.

Fisjoner[rediger | rediger kilde]

Selskapet Rolls-Royce Ltd. gikk i oppløsning i 1973 etter at utviklingskostnadene til den moderne jetmotoren RB211 brakte finansiell kollaps. I stedet for konkurs kom staten inn og nasjonaliserte selskapet. På denne tiden var bildivisjonen blitt økonomisk bærekraftig, og det ble besluttet å fisjonere ut bildivisjonen for å unngå at den ble nasjonalisert.

Fisjonen førte til at det fra da av eksisterte to selvstendige foretak. Den statseide flymotordivisjonen, Rolls-Royce plc, og den privateide bildivisjonen, Rolls-Royce motors Ltd. Varemerket Rolls-Royce ble overført til Rolls-Royce plc, og bildivisjonen fikk kun tillatelse fra Rolls-Royce plc til å bruke varemerket så lenge bildivisjonen opprettholdt en førsteklasses kvalitet. Vickers plc kjøpte i 1980 aksjene i Rolls-Royce motors Ltd.. I 1987 solgte den britiske staten sine aksjer i Rolls-Royce plc. Dette selskapet er i dag[når?] verdens nest største flymotorprodusent.

I 1998 bestemte Vickers seg for å restrukturere sine eierandeler i andre selskaper. Aksjene i Rolls-Royce motors Ltd. ble lagt ut for salg, og flere budgivere var med i en budrunde. Både Volkswagen og BMW var blant budgiverne. Volkswagen la inn det høyeste budet, og fikk tilslaget med 430 millioner GBP. Rolls-Royce plc, som har rettighetene til varemerket, ønsket at BMW skulle vinne budkampen, og de ønsket ikke at deres varemerke skulle assosieres med Volkswagen. Rolls-Royce plc besluttet at de ikke ville tillate at Volkswagen benyttet varemerket Rolls-Royce. Rolls-Royce plc solgte i en helt separat transaksjon retten til å benytte varemerket Rolls-Royce på biler til BMW, for 40 millioner GBP.

Volkswagen sto igjen med all historie, kompetanse, bilfabrikken til Rolls-Royce, og rettighetene til grillen, maskoten og søstermerket Bentley, men manglet retten til varemerket Rolls-Royce.

BMW sto tilsvarende uten historie, kompetanse, bilfabrikken til Rolls-Royce, rettighetene til grillen og maskoten, men hadde retten til å bruke varemerket Rolls-Royce på sine biler. BMW etablerte datterselskapet Rolls-Royce Motor Cars Ltd og bygget en ny bilfabrikk i Goodwood i England.

De to produsentene kom til enighet om at Volkswagen fikk produsere biler med merkenavnet Rolls-Royce, lisensiert fra BMW, i fem år fra 1998. Til gjengjeld skulle BMW få rettighetene til grillen og maskoten fra utløpet av 5-årsperioden.

Den første BMW-modellen med navnet Rolls-Royce het Phantom og kom i 2003.

Rolls-Royce Dawn

Rolls-Royce motors Ltd., som Volkswagen hadde kjøpt, endret navn til Bentley Motors Ltd i 2003, og har siden kun levert biler med merket Bentley.

Kuriosa[rediger | rediger kilde]

  • Vickers plc brukte deler av likvidene fra salget av Rolls-Royce motors Ltd. til å kjøpe deler av Ulsteinkonsernet i Ulsteinvik i Norge. Vickers plc ble dermed eier av verdensledende teknologi for fremdrift av skip. Rolls-Royce plc har en omfattende virksomhet med fremdriftssystemer for skip. I 1999 kjøpte imidlertid Rolls-Royce plc Vickers plc, ett år etter at Vickers plc hadde solgt Rolls-Royce motors Ltd. Virksomheten i Ulsteinvik ble dermed en del av det norske selskapet Rolls-Royce Marine AS.
  • BMW hadde tidligere en liten gassturbinvirksomhet som ble slått sammen med Rolls-Royce plc's operasjoner i Tyskland til selskapet BMW Rolls-Royce. Dette selskapet heter nå[når?] Rolls-Royce Deutschland og er heleid av Rolls-Royce plc.
  • BMW leverte i 1998 stempelmotorer til Rolls-Royce motors Ltd., nærmere bestemt en V-8-motor til Bentley Arnage Green label og en V-12-motor til Rolls-Royce Silver Seraph. BMWs avtale med Rolls-Royce motors Ltd. inneholdt en klausul om at leveransene kunne stanses den dag Rolls-Royce motors Ltd. skiftet eier. Dette var en ytterligere brekkstang i forhandlingene mellom BMW og Volkswagen etter Volkswagens kjøp av Rolls-Royce motors Ltd. i 1998.
  • Volkswagen demonstrerte at det var navnet Rolls-Royce de trodde de hadde kjøpt da Volkswagen anla og tapte en kostbar juridisk prosess om retten til merkevaren Rolls-Royce. Saken om Volkswagens kjøp av Rolls-Royce motors Ltd. ble i juridisk litteratur et eksempel på at en kjøper har en selvstendig undersøkelsesplikt før kjøpsavtalen inngås.

Bilmodeller med merkenavnet Rolls-Royce[rediger | rediger kilde]

Rolls-Royce Phantom Drop Head Coupe

Pilotbiler[rediger | rediger kilde]

  • 2004 Rolls-Royce 100EX
  • 2006 Rolls-Royce 101EX
  • 2009 Rolls-Royce 200EX
  • 2011 Rolls-Royce 102EX

Flymotorer[rediger | rediger kilde]

Rolls-Royce Merlin
Liste over Rolls-Royce flymotorer. Listen er ikke komplett.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]