Sugislekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sugislekten
Japansk sugi
Japansk sugi
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cryptomeria
Norsk(e) navn: sugislekten, sugi
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Sypressfamilien
Antall arter: 1
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Japan
Arter:

Sugi (latin: Cryptomeria) eller sugislekten er en gruppe av bartrær i sypressfamilien (Cupressaceae), som er nær beslektet med sypresslekten (Cupressus). Slekten har bare 1 art, det relativt truede og utsatte kjempebartreet Cryptomeria japonica . Den vokser i Japan. Høyden kan bli 70 meter, diameteren ved basen opp til 4 meter.

Nærbilde av kongle hos sugislekten.
Trær ved Togakushi-helligdommen nær Nagano.
Cryptomeria japonica

Treet kalles tidvis japansk seder, men er ikke i slekt med sedertrærne. Et viktig kjennetegn er at hannkonglene gradvis modner og først ser ut som sirkelrunde fortykninger av bladverket, for deretter å utvikle seg til grønngule, myke og lite tydelige kongler med hårpigger på 15-40 skjell og maksimalt 2 cm i diameter.

Bruk og posisjon[rediger | rediger kilde]

Japansk sugi er Japans nasjonaltre, og plantes ofte ved religiøse helligdommer og tempeler. Treets virke har god lukt, og har stor rituell kraft i hjemlandet.

Trevirket er rød-rosa, lett og sterkt, og motsår forråtnelse. Det er høyt skattet innen treskjæring, produksjon av møbler og pyntegjenstander.

Treet er på grensen til å være truet, men arten gjennomgår betydelig planting og er svært populær som hage- og parktre i Europa og Nord-Amerika.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]