Primorskij kraj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Primorskij Krajs plassering i Russland

Primorskij Kraj (russisk: Пpимopcкий Кpaй, uformelt kalt Primorje) er et russisk undernasjonalt område, et såkalt kraj. Primorskij ligger langs Stillehavskysten, og den sørlige grensen er for det meste mot landsdelen Mandsjuria i Folkerepublikken Kina, og et meget kort stykke mot Nord-Korea. Området har også blitt referert til som Ussuriland eller Amur-området.

Hovedstaden er Vladivostok.

Primorskij grenser kun mot ett annet russisk kraj, nemlig Khabarovsk.

Vegetasjon og dyreliv[rediger | rediger kilde]

Dette området er biologisk meget interessant siden det er et møtested mellom taigaen i nord og den varmtempererte løvskogen i sør. Dette gjør at området har en meget artsrik flora og fauna satt sammen av nordlige og sørlige elementer, dessuten er det trolig en god del arter som er unike fra område, for eksempel billen Sikhotealinia zhiltsovae, den eneste kjente nålevende representanten for den primitive familien Jurodidae. som bare er kjent fra Sikhote-Alin-fjellene. Kjente arter i dette området er amurtigeren (også kjent som sibirsk tiger, Panthera tigris altaicus), verdens største og nordligste tiger, og den sterkt truede amurleoparden (Panthera pardus orientalis). Insektfaunaen er meget rik og omfatter mange sørlige grupper som sjelden er å finne på så høye breddegrader. Fordi området er ganske tynt befolket har nokså mye natur blitt bevart her, mens tilgrensende områder i Kina er meget sterkt preget av menneskelig aktivitet. Området har flere internasjonalt betydelige verneområder.


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Primorsky Krai – bilder, video eller lyd
RusslandstubbDenne Russlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.