Primorskij kraj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Primorskij Krajs plassering i Russland

Primorskij Kraj (russisk: Пpимopcкий Кpaй, uformelt kalt Primorje) er et russisk undernasjonalt område, et såkalt kraj. Primorskij ligger langs stillehavskysten, og den sørlige grensen er for det meste mot landsdelen Mandsjuria i Folkerepublikken Kina, og et meget kort stykke mot Nord-Korea. Området har også blitt omtalt som Ussuriland, etter grenseelva Ussuri. Hovedstaden er Vladivostok.

Primorskij grenser kun mot ett annet russisk kraj, nemlig Khabarovsk.

Vegetasjon og dyreliv[rediger | rediger kilde]

Området er et møtested mellom taigaen i nord og den varmtempererte løvskogen i sør. Dette gjør at området har en meget artsrik flora og fauna satt sammen av nordlige og sørlige elementer.[trenger referanse] Dessuten er det trolig en god del arter som er unike fra område, for eksempel billen Sikhotealinia zhiltsovae, den eneste kjente nålevende representanten for den primitive familien Jurodidae,[trenger referanse] som bare er kjent fra Sikhote-Alin-fjellene.

Kjente arter i området er amurtigeren (også kjent som sibirsk tiger, Panthera tigris altaicus), verdens største og nordligste tiger, og den sterkt truede amurleoparden (Panthera pardus orientalis).

Insektfaunaen er meget rik og omfatter mange sørlige grupper som sjelden er å finne på så høye breddegrader.[trenger referanse]

Fordi området er ganske tynt befolket har nokså mye natur blitt bevart her, mens tilgrensende områder i Kina er meget sterkt preget av menneskelig aktivitet.[trenger referanse] Området har flere internasjonalt betydelige verneområder.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


RusslandstubbDenne Russlandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.