Sederslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sederslekten
Atlasseder (Cedrus atlantica)
Atlasseder (Cedrus atlantica)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cedrus
Trew, , 1757
Norsk(e) navn: sedere, sedertrær
Hører til: furufamilien,
bartrær,
nakenfrøede planter
Antall arter: 5
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Himalaya og Middelhavsområdet
Delgrupper:

Sederslekten eller sedertrær (Cedrus) er en treslekt i furufamilien. Slekten består av fem arter av bartrær, og vokser vilt i fjellområder i Himalaya og i Middelhavsområdet. I Himalaya vokser de i 1 500-3 200 meters høyde over havet, og i middelhavslandene i ca. 1 000-2 200 meters høyde.

Trærne er 20-30 meter høye, unntaksvis opp til 60 meter, og ofte omfavnsrike med brede, pyramideformede kroner. De tåler kulde og får fuktighet vinterstid i form av snø, samtidig som de kan holde ut en del tørke i sommerhalvåret i Midtøsten.

På grunn av treets parfymerte sevjevekst og motstandsdyktighet mot fuktighet og forråtnelse, har det vært svært viktig både som skipstømmer og i trearbeider.

Sedertrærne er nærest beslektet med grantrær, og har en relativt lik trekroneform med disse trærne. Sedertrær vokser høyt i Himalaya (1 500-3 200 moh.) og langs Middelhavet (1 000-2 000 moh.), hvor de i århundrer har hatt stor anveldelse. I Oldtidens Egypt hentet faraoene sedertre i dagens Libanon til bygging av skip og andre konstruksjoner.

Sedertre har god lukt og vakre fargekombinasjoner i trevirket.
nåleverk på grener av sedertre.

Treslaget har hatt stor betydning i Midtøsten, særlig etter at det bredte seg jevnt over østover fjellrekkene Libanon og Taurus – i dagens Libanon, Syria og Tyrkia – etter en midlertidig sterk tilbakegang i yngre dryas (10 900-9 600 f.Kr.). Det ble brukt i Kong Salomons tempel i Jerusalem omkring 1 000 f.Kr. I det gamle Hellas var også sedertre et skattet treslag.


For en mer overordnet taksonomi, se: Furufamilien eller Bartrær.

Arter[rediger | rediger kilde]

I sederslekten finner vi disse 5 artene:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Cedrus – bilder, video eller lyd
Wikispecies-logo.svg Wikispecies: Cedrus – detaljert artsinformasjon


botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.