Muséhagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For Bergens botaniske hage se Arboretet og Botanisk hage
Muséhagen, mai 2009

Botanisk hage eller Muséhagen, Muséplass 3, er en botanisk hage ved Universitetsmuseet i Bergens naturhistoriske avdeling på Nygårdshøyden i Bergen. Hagen ble anlagt i årene 1897-1899, og omfatter 14 mål med ca. 3 000 forskjellige arter som er samlet inn i årenes løp. De fleste av disse er hentet inn som frø fra viltvoksende planter i Norge og resten av verden, men hagen har også kulturformer av eksempelvis spesielt vakre eller viktige økonomiske planter.

Hagens 10 meter høye veksthus, Palmehuset, ble oppført av arkitekt Gustav Bild i 1901. Veksthuset ble kjøpt komplett i Breslau og bekostet av Conrad Mohr. Drivhuset hadde opprinnelig gotiskpreget støpejernsdetaljering og et spissbuet glasstak. Midtpartiet hadde også en omløpende plattform (balkong), helt i tråd med internasjonal drivhus-arkitektur. Veksthuset ble ombygd ved midten av 1900-tallet, bl.a. med nytt tradisjonelt saltak.

Hageanlegget med gartneribygget fra 1890 og veksthuset ble fredet etter forskrift i 2013.

Hagen tjente som Universitetet i Bergens botaniske hage til 1996, og er fortsatt uteavdeling rundt De naturhistoriske samlinger ved Universitetsmuseet i Bergen. En ny og langt større botanisk hage på 70 mål er etablert ved Arboretet og Botanisk hageMilde, men Muséhagen er bevart intakt og beholdt som en litt enklere botanisk hage i byen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]