Muséhagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°23′15,320″N 5°19′21,310″Ø

For Bergens botaniske hage se Arboretet og Botanisk hage
Muséhagen, mai 2009

Botanisk hage eller Muséhagen, Muséplass 3, er en botanisk hage ved Universitetsmuseet i Bergens naturhistoriske avdeling på Nygårdshøyden i Bergen. Hagen ble anlagt i årene 1897-1899, og omfatter 14 mål med ca. 3 000 forskjellige arter som er samlet inn i årenes løp. De fleste av disse er hentet inn som frø fra viltvoksende planter i Norge og resten av verden, men hagen har også kulturformer av eksempelvis spesielt vakre eller viktige økonomiske planter.

Hagens 10 meter høye veksthus, Palmehuset, ble oppført av arkitekt Gustav Bild i 1901. Veksthuset ble kjøpt komplett i Breslau og bekostet av Conrad Mohr. Drivhuset hadde opprinnelig gotiskpreget støpejernsdetaljering og et spissbuet glasstak. Midtpartiet hadde også en omløpende plattform (balkong), helt i tråd med internasjonal drivhus-arkitektur. Veksthuset ble ombygd ved midten av 1900-tallet, bl.a. med nytt tradisjonelt saltak.

Hageanlegget med gartneribygget fra 1890 og veksthuset ble fredet etter forskrift i 2013.

Hagen tjente som Universitetet i Bergens botaniske hage til 1996, og er fortsatt uteavdeling rundt De naturhistoriske samlinger ved Universitetsmuseet i Bergen. En ny og langt større botanisk hage på 70 mål er etablert ved Arboretet og Botanisk hageMilde, men Muséhagen er bevart intakt og beholdt som en litt enklere botanisk hage i byen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]