Sri Aurobindo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sri Aurobindo
Sri aurobindo.jpg
Fødtঅরবিন্দ ঘোষ
15. august 1872[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Sri Aurobindo Bhawan[5]Rediger på Wikidata
Død5. desember 1950[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (78 år)
PuducherryRediger på Wikidata
Søsken Barindra Kumar GhoshRediger på Wikidata
Utdannet ved St Paul's School, King's CollegeRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
11 oppføringer
Lingvist, lyriker, oversetter, filosof, essayist, skribent, litteraturkritiker, professor, politiker, funksjonær, revolusjonærRediger på Wikidata
Nasjonalitet Britisk India (–1947), India (1950–), Unionen India (19471950)Rediger på Wikidata
Signatur
Sri Aurobindos signatur

Sri Aurobindo (Aurobindo Ghose, født 15. august 1872, død 5. desember 1950) var en indisk frihetskjemper, filosof, mystiker, yogi og guru.

Aurobindo Ghose ble født i Calcutta i Bengal, men vokste opp i England.

I 1893 vendte han tilbake til India der han ble aktiv i den bengalske nasjonalistbevegelsen og redaktør for flere radikale tidsskrifter. I motsetning til Gandhis ikkevoldslinje sto Aurobindo for en militant væpnet kamp.

Han ble fengslet av britene sammen med mange andre frihetskjempere i 1907, og mens han satt i fengsel begynte han å praktisere meditasjon. Under meditasjon over Bhagavadgita hevdet han å ha blitt besøkt av (den avdøde) swami Vivekananda.

Etter et år i fengsel ble Aurobindo løslatt og fortsatte sin revolusjonære virksomhet. Han ble snart etterlyst av britene, og flyktet i 1910 til det franske territoriet Pondicherry. Der tok han opp yoga på ny, og i 1914 grunnla han tidsskriftet Arya. Der offentliggjorde han de neste årene en serie skrifter der han forkastet den væpnede kampen og framsto som tilhenger av den filosofiske retningen Advaita vedanta – læren om at alle ting er ett.

Det samlet seg en gruppe disipler rundt Sri Aurobindo, og den viktigste av disse var franskfødte Mirra Richard, kjent som the Mother eller Moderen. Hun ble hans nærmeste medarbeider med ansvar for organisering av hans ashram, senteret der han og disiplene bodde. Dette arbeidet fortsatte hun etter Aurobindos død.

Sri Aurobindo var en flittig skribent. I en lang rekke bøker og artikler utviklet han en evolusjonær filosofi kalt integral yoga. Han hevder at mennesket er et vesen i stadig utvikling mot realisering av det guddommelige i sitt jordiske liv. Aurobindos filosofi er blitt sammenliknet med tankene til Teilhard de Chardin.

Sri Aurobindos Ashram eksisterer fortsatt i Pondicherry.

Blant Moderens prosjekter var opprettelsen av en eksperimentby, Auroville utenfor Pondicherry, som et ledd i en ny global sivilisasjon. Auroville rommer i dag ca. 1700 mennesker fra hele verden.

Etter Indias frigjøring er Aurobindo blitt hedret som en av det moderne Indias åndelige grunnleggere. Han er også en viktig fornyer av hinduismen med tilhengere over hele verden

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Shri Aurobindo, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Shri-Aurobindo, besøkt 9. oktober 2017
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014
  3. ^ a b Babelio, Babelio forfatter-ID 103351
  4. ^ a b Indiana Philosophy Ontology Project, InPhO ID thinker/2572, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]