Maharishi Mahesh Yogi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Maharishi Mahesh Yogi
Maharishi Huntsville Jan 1978A.JPG
Født12. januar 1917[1][2]Rediger på Wikidata
JabalpurRediger på Wikidata
Død5. februar 2008[3][1][4][2]Rediger på Wikidata (91 år)
VlodropRediger på Wikidata
Utdannet ved Allahabad-universitetetRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filosof, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet Britisk India (–1947), India (1950–), Unionen India (19471950)Rediger på Wikidata

Maharishi Mahesh Yogi (født sannsynligvis 12. januar 1918, død 5. februar 2008 i Vlodrop, Nederland[5]) var en guru (mester) i hinduisk vedatradisjon, kjent for å ha spredd metoden Transcendental meditasjon og det indiske helsesystemet Ayurveda. Gjennom sine organisajoner opprettet Maharishi meditasjonssentere, helseklinikker, skoler og universiteter verden over. Han oppnådde også å få TM inn i fengsler, forsvaret og politiet i flere land.

Transcendental Meditasjon[rediger | rediger kilde]

Mahesh Yogi studerte ved Allahabad University hvor han tok eksamen i fysikk for senere i løpet av 13 år å gå i lære hos Swami Brahmananda Saraswati, Shankaracharya i Jyotir Math. I 1955 etter to år i taus meditasjon i Himalaya begynte han å lære ut teknikken Transcendental Meditasjon (TM), og TM-bevegelsen, som den kalles, ble grunnlagt av ham i 1957.

I 1958 reiste MM Yogi til Burma for å lære bort sin meditasjonsteknikk. Han fortsatte til flere asiatiske land og etterhvert til Hawaii. I 1959 reiste han videre til California og seinere til flere europeiske land. I 1961 opprettet han et internasjonalt kurssenter i byen Rishikesh, ved Ganges. Dette ble senere lagt ned, og i dag ligger hovedkvarteret i hjertet av India.

Hans første besøk i Norge kom i stand etter invitasjon av boktrykker Kjell Mortensen (Forlaget Mortensen) i november 1960 da han holdt foredrag for studentene ved Universitetet i Oslo, offentlig foredrag på Høyres hus og lærte opp mange i Transcendental Meditasjon på Grand Hotell. Senere kom han til Norge mange ganger for å lede kurs for de som hadde lært TM. I 1973 var han i audiens med Kong Olav, hadde møte med Statsminister Bratteli og Oslos ordfører.

Hans siste opphold i Norge var i 1983 da han innvidde Maharishi Internasjonale Universitet i Oslo.

Maharishi og The Beatles[rediger | rediger kilde]

Utover på 1960-tallet fikk Maharishi en betydelig tilhengerskare i mange vestlige land, og ble oppfattet som en del av den nye motkulturelle bevegelsen. Et gjennombrudd i media-interessen kom da The Beatles og noen utvalgte venner, blant annet artisten Donovan, besøkte Mahesh Yogi i Rishikesh i 1967 hvor de studerte transcendental meditasjon. George Harrison var den som tok det mest til sitt hjerte, han fortsatte å interessere seg for hinduisme resten av livet.

Paul McCartney skrev i 1967 «The Fool on the Hill» og John Lennon skrev i 1968 sangen «Sexy Sadie» som et angrep på Maharishi Mahesh Yogi. Bakgrunnen for Lennons tekst var et påstått forsøk fra Maharishi på å forføre Mia Farrow. Senere har det imidlertid blitt reist tvil om Maharishi var skyldig. I Paul McCartneys biografi «Many Years From Now» fra 1998 blir det forklart at det var Alexis Mardas, som utviklet elektronisk utstyr for The Beatles (og derfor fikk klengenavnet "Magic Alex" av John), som satte i gang ryktet for å sverte Maharishi. Mardas benekter dette i en uttalelse fra 2010 (se link under i artikkelen i New York Times), men han fastholder samtidig at han og Harrison var øyenvitner til at Maharishi prøvde å forføre et annet kvinnelig medlem av Ashramen.

Paul Mason har skrevet en biografi om Maharishi Mahesh Yogi som ligger gratis til nedlasting,se lenken under.

Biografien «Thirty Years Around the World – Dawn of the Age of Enlightenment, vol. 1 1957-64», er utgitt av Maharishi Vedic University, 1986, er en rikelig illustrert bok om Maharishi Mahesh Yogi.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014
  2. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 24427568, besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Maharishi-Mahesh-Yogi, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ Munzinger-Archiv, Munzinger IBA 00000013468, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ Mike Corder, Assosiated Press, 5. februar 2008: Maharishi Mahesh Yogi Dies Arkivert 9. februar 2008 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]