Hopp til innhold

Brahma

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For hønserasen, se Brahma (hønserase).
Relieff av Brahma fra 1100-tallet i Halebid i Karnataka.

Brahma er skaperguden i hinduismen. Hans kone er Sarasvati. Han avbildes ofte med fire ansikter. I tilbedelsen spiller han en underordnet rolle, og det er bare noen få templer som er viet til ham. Hans guddommelige krefter kalles Brahman. Det betyr "verdenssjelen". Brahma står bak gudene Shiva og Vishnu. Brahma er visdommens gud. Brahma har fire ansikter, men du kan bare se tre av dem på en gang. De fire ansiktene viser de fire himmelretningene. Brahma blir også vist med fire armer.

I motsetning til Shiva og Vishnu består ikke Brahma fra verdens undergang. Når en ny verden skal skapes, spirer en lotus ut av Vishnus navle, og i denne lotus sitter en ny Brahma som har fått oppgaven i og skape en ny verden, og alt som skal være i den. Det er nok grunnen til at hinduene tilber Brahma. Ett av de få templer for Brahma ligger i Pushkar i Rajasthan. Brahma hersker over de 4 himmelretningene. Brahma er universets skaper og visdommens gud.

Han er gift med Sarasvati, gudinne for kunst, musikk og litteratur. Hun blir vanligvis framstilt med ei bok i en hånd og en vina (et strengeinstrument) i en annen.

Brahma har i noen tradisjoner en annen hustru som heter Gayatri, som representerer oppgående velsignelse og livgivende kraft.