Ganesha

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Ganesha (sanskrit: गणेश eller श्रीगणेश (når man peker på adelig status) (eller «vertenes herre», også skrevet Ganesa og Ganesh, noen ganger referert til som Ganapati) er i hinduismen sønn av Shiva og Parvati, og ektefelle til Bharati, Riddhi og Siddhi. Han er også kalt Vinayaka i marathi-språket. «Ga» symboliserer buddhi (intellektet) og «na» symboliserer vijnana (visdommen.) Ganesha er derfor ansett for å være herre over intellekt og visdom. Han blir avbildet som en gul eller rød gud med stor mage, fire armer og et elefanthode, ridende på eller ledsaget av en mus.

Visdommens gud[rediger | rediger kilde]

Ganesha er en av mange guder innenfor hinduismen. Ganesha er den morsomme guden i hinduismen, og han er en kjent for å være en spøkefugl («droma»). Han er guden for intelligens (intellekt) og undervisning (visdom). Hinduer som går på skole eller på annen måte er i ferd med å tilegne seg lærdom, retter ofte sine bønner til Ganesha.

Karakteristika[rediger | rediger kilde]

Ganesha har et elefanthode og kroppen til en dverg. Elefanthodet symboliserer elefantens visdom. Dvergkroppen symboliserer at selv de minste kan utrette store ting. Ganesha rir på en mus som heter Mushika og som symboliserer at ingen hindringer er uoverkommelige. Ettersom Ganesha er guden som kan overvinne alle hindringer, er det vanlig å be til ham før man begynner med et nytt arbeid. Tidlige hinduistiske manuskript begynner med frasen om namah ganeshaya «Ære være Ganesh». [1]

Tilblivelsesmyter[rediger | rediger kilde]

Det verserer en rekke fortellinger om hvordan Ganesha ble til, men den følgende skapelsesmyten er blant de mest kjente:

Ganesha er sønn av Shiva og Parvati. Ganesha ble født i India da Shiva ikke var til stede. Da Shiva kom hjem, fant han Ganesha foran huset, og Ganesha ville ikke slippe Shiva inn. Shiva visste ikke at han hadde en sønn, og kappet hodet av Ganesha. Parvati fortalte Shiva at Ganesha var sønnen deres, og Shiva bestemte seg for å lete etter et nytt hode blant dyrene. Men Parvati hadde ett krav. Shiva måtte love å ikke ta hodet til et dyr der moren til dyret ville sørge over det. Shiva vandret lenge, en dag kom han over en elefantunge som lå ved sin døde mor. Shiva tok dermed elefantungens hode, siden moren ikke ville sørge over det. Derfor har Ganesha elefanthode.

Høytiden Ganeshotsav[rediger | rediger kilde]

En høytid som er spesielt knyttet til Ganesha kalles Ganeshotsav. Den er mest populær i delstaten Maharashtra på Indias vestkyst, men feires stort sett over hele landet. Ganeshotsav varer i ti dager og begynner på fødselsdagen til Ganesha. Den avsluttes med at en statue av Ganesha blir senket ned i vann – enten i havet, i ei elv eller i en innsjø.

Gudens andre navn[rediger | rediger kilde]

Ganesha har som de fleste andre hinduiske guder flere navn:

  • Vignaharta = Hindringsfjerner
  • Vigneshwara = Herren over problemer
  • Ganapati = Herren av Ganas (Ganas er en type dverger i hæren til Shiva)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Adrian Plau Barahmasa: Begynnelser Arkivert 4. mars 2021 hos Wayback Machine.; asiapunkt.no, 31.1.2021