Lakshmi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gudinnen Lakshmi

Lakshmi er en hinduisk gudinne for rikdom, lykke, velstand og fruktbarhet. Hun er beskytter for byen Kolhapur i delstaten Maharashtra.

Lakshmi er en av de høyeste gudinnene, og tiltales ofte som mata (mor).

Lakshmi og Vishnu rir ned fra himmelen på en ørn ved navn Garuda, eller en slange ved navn Sheas, for å opprettholde den kosmiske orden.

Hun er datteren til Bhrigu.

Lakshmi sies å ha blitt inkarnert i hustruene til de forskjellige avataraene til Vishnu. Hun var for eksempel Sata, kona til kong Rama, og Rukmini, kona til Krishna.

Hvordan er Lakshmi avbildet[rediger | rediger kilde]

Lakshmi framstilles ofte sittende på en lotusblomst, kledd i fine klær og dyrebare juveler. Hun har et vennlig ansikt, og er i sin fulle ungdom, men med et moderlig utseende. Lakshmi har gyllen ansiktsfarge og fire hender. Disse representerer de fire menneskelige levemåtene: dharma eller rettferdig skjebne, karma eller begjær og kjærlighet, artha eller rikdom, og moksha frigjøring fra gjenfødelsens rundgang.

Kaskader av gylne mynter har blitt sett strømmende ut fra hendene hennes, og de som ønsker rikdom søker hennes hjelp. Hun er alltid kledd i en gullbrodert rød sari. Det røde symboliserer aktivitet og det gylne symboliserer velstand.

Hjelp[rediger | rediger kilde]

Lakshmis hjelp kommer bare til de som har rene hus, ikke har onde tanker, er hjelpsomme, fredelige og jobber hardt. Hun holder seg borte fra steder som er urene og hvor folk er dovne og/eller voldelige .

Lotusen har sine røtter i gjørme, men blomstrer over vann. Den springer ut av dens skitne gjørme, som menneskene gjør på jord, men blir en vakker blomst som ”svever” rundt i renhet og åndelighet, som det gudene etter hinduisk tro gjør. Lakshmi kunne bare bli nådd av de som har kontroll, og som kan benytte seg av hennes ressurser, som Vishnu.

Flere av Lakshmis navn forbindes med lotusblomsten:

  • Padmapriya: en som liker lotus.
  • Padmamaladhara devi: en som har en krans av lotus.
  • Padmamukhim: en som er vakker som en lotus.
  • Padmakshi: en som har øyne vakre som lotus.
  • Padmahastam: en som holder en lotus.
  • Padmasundari: en som er vakker som en lotus.

Lakshmis opprinnelse[rediger | rediger kilde]

En av historiene om Lakshmi er knyttet til hennes fødsel.

Det hele begynte med at en klok, men hissig mann ved navn Durvasa en gang ga til Indra, kongen over alle guder, en blomsterkrans som aldri ville visne. Indra ga denne kransen til sin elefant Airvata, som trampet den i stykker. Den kloke Durvasa så at elefanten trampet i stykker kransen og temperamentsfull som han var, forbannet han Indra for å ikke ha respektert ham. Forbannelsen til Indra gikk ut på at alle guder skulle miste kreftene sine fordi kreftene hadde gjort dem så stolte og forfengelige. Pga denne forbannelsen kastet demonene gudene ut av himmelriket.

Gudene søkte hjelp hos skaperen, Brahma, som ba dem om å kjerne sjøen av melk for å oppnå udødelighet igjen. Gudene dro da til Vishnu for å spørre om hans hjelp. Vishnu gjorde seg om til avataren Kurma som er en skilpadde, og brukte fjellet Manthara Parvata som kjernestang, med slangenes konge, Vasuki, som kjerningsrep. Gudene samarbeidet om å kjerne melken.

Blant alle de guddommelige gavene som dukket opp av sjøen var månen og gudinna Lakshmi. Da gudene så Lakshmi, ble de alle forelsket i hennes skjønnhet.

Shiva gjorde krav på Lakshmi som sin kone. Men hennes hånd ble gitt til Vishnu, som Lakshmi selv foretrakk. Lakshmi blir siden inkarnert som hustru til Vishnus ulike avatarer, hver gang Vishnu blir legemliggjort. Pga. dette kalles Lakshmi også Havets Datter, og fordi månen også ble skapt i sjøen under kjerningen, blir månen kalt hennes bror.

Lakshmi og Divali[rediger | rediger kilde]

Lakshmi knyttes til feiringen av Divali som blir ansett som hennes fødselsdag. Divali som feires i god tid før vinteren kommer kalles lysets fest. De som tenner et lys utenfor sitt hjem på denne dagen, får Lakshmis velsignelse.

Hun knyttes også til divali fordi Vishnu skal ha reddet henne fra fengselet til kong Bali på denne dagen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]