Rama

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rama avbildet med sin karakteristiske blå hud og med pil og bue. Bilde fra Sør-India i 1810- og 1820-åra.

Guden Rama er den syvende Avatar av Vishnu. Rama er en av hinduismens mest populære guder.

Rama er hovedpersonen i det indiske epos Ramayana; en prins i Ayodha som en dag skulle arve tronen sammen med sin hustru Sita. Kongen hadde tre koner, men bare en av dem hadde en tronarving til sønn. Gjennom list fikk den ene konen kongen til å tro at han hadde lovet hennes sønn, Bharata, skulle bli konge. Kongen, som ikke ville bryte et løfte, fortalte dette til Rama. Rama trøstet kongen og fór i eksil med Sita og sin yngre bror, Lakshmana.

Kongen døde like etterpå. Bharata ville ikke bli konge, og fór dermed til skogen der Rama holdt til, for å få ham tilbake. Rama ville ikke gjøre noe som stred mot farens løfte, og ble værende i skogen. Bharata tok Ramas sandaler og plasserte dem på tronen som et symbol på at Rama var ekte herskeren i landet.

Mens Rama var i eksil jaktet han ned mange demoner. Sammen med apegeneralen Hanuman, og hans folk, beseiret de demonkongen på Lanka. Etter fjorten år i eksil, kom Rama tilbake og ble konge.

Rama er bilde på den perfekte sønn, Sita, den perfekte hustru og Lakshmana, den perfekte bror.

Helligdagen Ramanavami er til ære for Rama. Denne dagen feires 13 til 14. april.

For å komme ut til Lanka bygde Hanumans hær ifølge Ramayana ei bru fra fastlands-India til Sri Lanka. Denne eksisterer i dag og kalles Ramas bru. Ifølge tradisjonen utgjorde den en fastlandsforbindelse fram til 1500-tallet. Geologien støtter at man tidligere kunne krysse tørrskodd, men formasjonen er dannet naturlig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]