Darjeeling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Darjeeling
Nepali: दार्जीलिङ्ग
Bengali: দার্জিলিং
Darjeeling
Darjeeling med Himalaya (og Kanchenjunga) i bakgrunnen
Land India India
Delstat Vest-Bengal
Distrikt Darjeeling distrikt
Grunnlagt 1850
Areal 10,57 km²
Befolkning 107 530 (2001)
Bef.tetthet 10 173,13 innb./km²
Høyde over havet 2 037 meter

Darjeeling (nepali दार्जीलिङ्ग, bengali দার্জিলিং) er hovedstaden i Darjeeling distrikt i delstaten Vest-Bengal i India. Navnet er satt sammen av de tibetanske orda for lyn dorje og sted ling – lynets land.

Byen ligger 2 134 moh. i åsene opp mot Himalaya. I Europa ble Darjeeling kjent på 1800-tallet som en av de engelske koloniherrenes mest populære «hill stations» – feriesteder i åsene opp mot Himalaya, der de trakk seg tilbake for å unngå den varmeste tida om sommeren og de drepende sjukdommene som fulgte med.

På siste del av 1800-tallet grunnla engelskmennene også store teplantasjer her, og distriktet er fortsatt berømt for sin Darjeeling te. Dette førte til stor innvandring fra Nepal (som den gangen fortsatt offisielt het Gorkha). Også arbeidere som i Nepal hørte til andre språkgrupper gikk over til å bruke nepali som fellesspårk. Den nepali-talende befolkninga i området kaller seg fortsatt gorkhaer, nå også for å ikke bli forveksla med innbyggere i Nepal. Darjeeling ble et viktig sentrum for språk, litteratur og kultur på nepali.

Byen Darjeeling har forbindelse til omverdenen via Darjeeling Himalayan Railway, en 80 km lang, smalsporet (610mm) jernbane (med kjælenavn «the Toy Train») til byen Siliguri.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]