Darjeeling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Darjeeling
Nepali: दार्जीलिङ्ग
Bengali: দার্জিলিং
Darjeeling
Darjeeling Himalayan Railway
Land India India
Delstat Vest-Bengal
Distrikt Darjeeling distrikt
Areal 10,57 km²
Befolkning 107 530 (2001)
Høyde 2 037 meter

Darjeeling (nepali दार्जीलिङ्ग, bengali দার্জিলিং) er hovedstaden i Darjeeling distrikt i delstaten Vest-Bengal i India. Navnet er satt sammen av de tibetanske orda for lyn dorje og sted ling – lynets land.

Byen ligger 2 134 moh. i åsene opp mot Himalaya. I Europa blei Darjeeling kjent på 1800-tallet som en av de engelske kolonistenes mest populære «hill stations» – feriesteder i åsene opp mot Himalaya, der de trakk seg tilbake for å unngå den varmeste tida om sommeren og de drepende sjukdommene som fulgte med.

På siste del av 1800-tallet grunnla engelskmennene også store teplantasjer her, og distriktet er fortsatt berømt for sin Darjeeling te. Dette førte til stor innvandring fra Nepal (som den gangen fortsatt offisielt het Gorkha). Også arbeidere som i Nepal hørte til andre språkgrupper gikk over til å bruke nepali som fellesspårk. Den nepali-talende befolkninga i området kaller seg fortsatt gorkhaer, nå også for å ikke bli forveksla med innbyggere i Nepal. Darjeeling blei et viktig sentrum for språk, litteratur og kultur på nepali.

Byen Darjeeling har forbindelse til omverdenen via Darjeeling Himalayan Railway, en 80 km lang, smalsporet (610mm) jernbane (med kjælenavn «the Toy Train») til byen Siliguri.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]