Mirra Alfassa Morriset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mirra Alfassa Morriset
Mirra Alfassa in June 1916.jpg
Født21. februar 1878[1][2]Rediger på Wikidata
9. arrondissementRediger på Wikidata
Død17. november 1973[2]Rediger på Wikidata (95 år)
PuducherryRediger på Wikidata
Utdannet ved Académie JulianRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Mystiker, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet Frankrike, Britisk India (–1947), Unionen India (19471950), India (1950–)Rediger på Wikidata

Mirra Alfassa Morriset (født 21. februar 1878 i Paris, død 17. november 1973 i Puducherry), også kjent som «Moren», var en fransk jøde som ble den åndelige partneren til Sri Aurobindo. Sri Aurobindo betraktet Mirra som en inkarnasjon av den avatar som i hinduismen kalles «den guddommelige mor» (hindi: : देवी माँ, Devī Mã), det feminine aspekt av den guddommelige bevissthet og skapende energi; herav hennes tittel «Moren».

Mirra ble født i Paris som datteren av tyrkiske og egyptiske foreldre. Omkring 1905 møtte hun okkultisten Max Theon, som underviste henne i paranormale evner. Mirra hadde også to lengre opphold i Théons hjem i Tlemcen, Algerie, for å undervises i okkultisme av Théon og hans kone Alma Theon.

Den 29. mars 1914 ankom hun det franske forbunds-territoriet Puducherry i India, hvor hun innledet et samarbeid med Sri Aurobindo i publiseringen av Arya. Under første verdenskrig ble Mirra tvunget til å forlate India. Hun oppholdt seg da mesteparten av tiden i Japan, hvor hun møtte poeten Rabindranath Tagore.

I 1920 vendte hun tilbake til Puducherry. Da Sri Aurobindo den 24. november 1926 trakk seg tilbake, avsondret fra den ytre verden, grunnla Mirra Sri Aurobindo Ashram hvor hun var omgitt av en håndfull elever. Med Aurobindos godkjennelse ble hun fellesskapets leder, en posisjon hun hadde frem til sin død i 1973. Stiftelsen som hun registrerte etter Sri Aurobindos død i 1950, arbeider fortsatt med å ivareta institusjonen.

Mirras erfaringer i de 30 siste årene av sitt liv, ble samlet i et 13-binds verk med tittelen Mothers Agenda. I disse årene arbeidet hun med det hun betegnet som å transformere sin egen fysiske kropp for å bli den første av en ny type menneskelige individer. Dette skulle skje ved å åpne den «super-mentale sannhetsbevissthet» som Sri Aurobindo hevdet å ha oppdaget.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015
  2. ^ a b Babelio, oppført som Mère, Babelio forfatter-ID 60449, besøkt 9. oktober 2017

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]