Revolusjon
En revolusjon (av latin revolutio, omveltning) er et begrep som brukes om en grunnleggende endringsprosess som foregår i løpet av et meget kort tidsrom. Uttrykket brukes særlig om politiske, sosiale eller økonomiske omveltninger.[1] Ordet brukes i mange sammenhenger, men knyttes ofte til opprør som fører til regimeskifte og grunnleggende endringer i samfunnsstrukturen. Tilhengere av revolusjoner omtales gjerne som revolusjonære.
En revolusjon kan kun gjennomføres med stor folkelig forankring. En sier gjerne at hva som avgjør en revolusjon er hvilken vei soldatene retter geværløpene. Dette i motsetning til et statskupp eller et væpnet opprør. En revolusjon behøver ikke å medføre en total utskifting av de eksisterende politiske institusjoner eller byråkrati, eksempelvis styrte det samme byråkrati i Russland først i tsarens navn, dernest i mensjevikenes navn og til slutt i bolsjevikene navn.
Ofte omtales dyptgående endringer i tankesett som en revolusjon, men dette er ofte mer å kalle et paradigmeskifte.
Historie[rediger | rediger kilde]
Første gang begrepet ble anvendt, var den franske revolusjon i 1789, hvor det franske kongeriket ble erstattet av en republikk. Den neste egentlige revolusjon var den russiske i 1917, hvor tsardømmet ble erstattet av sovjetrepublikken. Den amerikanske uavhengighetskrig kalles også en revolusjon. I nyere tid kan den oransje revolusjon i Ukraina i 2004 kalles revolusjon. Det er likevel en stor forskjell på håndtering av tidligere maktpersoner i de forskjellige revolusjoner. Flere revolusjoner har resultert i storstilt henrettelse av sentrale personer, mens andre går under definisjon som fredelige revolusjoner. Eksempler på sistnevnte kan være fløyelsrevolusjonen i Tsjekkoslovakia i 1989, eller revolusjonen i Ukraina i 2004. Eksempler på storstilt henrettelse i forbindelse av revolusjoner kan nevnes: den iranske revolusjon og den franske revolusjon.
Che Guevara og Fidel Castro førte an i den cubanske revolusjon på 1950-tallet og siden ble Castro landets leder – hvilket han var inntil 19. februar 2008.
Kjente revolusjoner[rediger | rediger kilde]
- Den amerikanske revolusjon
- Den tyske novemberrevolusjonen
- Den franske revolusjon
- Den kinesiske borgerkrigen
- Pariskommunen
- Den russiske revolusjon