Dattatreya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Guru Dattatreya

Dattatreya (दत्तात्रेय) er en gudeskikkelse i hinduismen. Spesielt for Dattatreya er at han anses som en inkarnasjon av Vishnu, men også dyrkes blant tilhengere av Shiva, og tilmed blant muslimske sufi-mystikere. Noen anser ham som en avatar av alle de tre hovedgudene Shiva, Vishnu og Brahma. Hans tilhengere finnes i svært ulike grupper av hinduer, blant brahminer og lavkaster og ikke minst blant sadhuer og tantrikere.

Dattatreya avbildes med tre hoder og ledsages av fire hunder og ei ku. De tre ansiktene kan representere Shiva, Vishnu og Brahma. De kan også symbolisere fortid, nåtid og framtid eller tre bevissthetstilstander. De fire hundene sies å representere de fire vedaene. Siden de følger Dattatreya innebærer dette at han anses som hevet over vedaene.

Dattareya antas å ha vært en historisk skikkelse, en asket som har vandret rundt i Nordindia. Dattatreya omtales i Ramayana og Mahabharata såvel som i en rekke puranaer og i en sein upanishade; Dattatreya Upanishade. I denne omtales han som en inkarnasjon av Vishnu samtidig som upanishaden avsluttes med en påkallelse av Shiva, om nama shivaya.

Dattatreyas søken etter moksha tok alle midler i bruk. Han skal ha spist kjøtt og nytt såvel alkohol som andre rusmidler. Han skal ha også ha omgitt seg med kvinner. Dattatreya knyttes til tantriske tradisjoner og dyrkes av asketer i den shivaittiske nath-tradisjonen.

Han dyrkes også som inkarnasjon av Vishnu blant lavkaster i Gujarat og Maharashtra.


Litteratur[rediger | rediger kilde]

Dattatreya omtales på side XLVIII – L, i Rasmus Reinvangs innledning til antologien Shiva – Endeliktets gud (De Norske Bokklubbene, Oslo 2005). I samme bok side 204 – 215 er gjengitt Den fries sang, som tillegges Dattatreya