Hopp til innhold

Sadhu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
EN gruppe sadhuer ved Girnar i delstaten Gujarat. Bildet på treet er av Dattatreya

Sadhu er i hinduismen en asket som praktiserer yoga og/eller tantra.

Sadhuen oppgir all materiell streben og avstår fra seksuell aktivitet. Tradisjonelt har dette vært et siste stadium i livet, etter at plikten til å føre slekten videre er fullført, men det er også sadhuer som vier seg til et liv i forsakelse fra ungdommen av.

Sahduer oppgir sitt verdslige liv og lever av almisser. Derfor kan man støte på tiggende sadhuer mange steder i India og nabolandene. De fleste sadhuer er menn, men det finnes også kvinner blant dem.

Det er stor variasjon i Sadhuenes praksis. Mange vandrer fra sted til sted, andre lever isolert i huler i fjellene eller i klostersamfunn sammen med sine ordensbrødre. Noen går i okerfargede klær som symboliserer sannyasa, andre kan gå nakne. Noen lar håret vokse, andre barberer det bort. Enkelte sadhuer røyker cannabis som del av sin religiøse praksis, andre kan innta vanskelige yogastillinger eller utføre spesielle ubehagelige øvelser i årevis.

Sadhuer er organisert i ulike ordener med mangehundreårige tradisjoner. Disse ordnene faller i to hovedgrupper, shaivitter som tilber Shiva i sine ulike manifestasjoner og vaishnavitter som tilber ulike manifestasjoner av Vishnu. Det finnes også sadhuer utenfor disse to hovegruppene, herunder sadhuer som tilber den store gudinna.

Sadhuene er en moderne manifestasjon av det indiske subkontinentets flere tusen år gamle forsakelsestradisjon. Slike grupper av religiøse menn og kvinner som har trukket seg tilbake fra samfunnet har lagt grunnlaget for mange av de indiske religiøse tankesystemene som ligger til grunn for hinduisme,buddhisme, jainisme og andre innslag i Sørasias religiøse mangfold.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]