Hindutempel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fronten av Brihadeshwara-tempelet i dravidisk stil.
Jagannath-tempelet i Puri, et eksempel på Kalinga-stilen
Tempel til Ganesha ved Tiller utenfor Trondheim

Hindutempel er et åndelig hus for hinduer. Husets struktur er spesielt formgitt for religiøse og åndelige aktiviteter. I mange indiske språk er et hinduisk tempel kjent som et mandir. Det er også kjent som Devasthana (kannada ದೇವಸ್ಥಾನ) eller Gudi (kannada ಗುಡಿ) i Karnataka eller Kovil (tamilsk கோயில்) eller Alayam (tamilisk ஆலயம்) på tamil.

Ordet mandir er avledet fra et gammelt sanskrit navn for Guds hus. Man som symboliserer det indre «jeg» mens dir betyr bosted. I mange hinduiske tekster er Herren beskrevet som «den indre jeg» eller i andre ord som «den indre samvittighet».

Et hindutempel kan være en adskilt del av et hus, eller bare et hjørne av et rom. Mange praktiserende hinduer har et mandir i sitt hjem for daglig dyrkelse og meditasjon.

En viktig egenskap ved alle hindutempler er statuer eller bilder av den guddommen tempelet er viet til. Slike statuer og bilder blir ikke forvekslet med guddommen, men oppfattes som et fysiske uttrykk for den guddommelige kraft. Templene er vanligvis dedikert til en bestemt hovedguddom og andre underordnete guddommer assosiert med hovedguddommen. Likevel kan noen mandirer være dedikert flere guddommer.

Faste bygninger for religiøse ritualer ble antakelig ikke oppført av hinduer før rundt vår tidsregnings begynnelse. De eldste bevarte templene er fra ca. 500 år e.kr. Det har siden utviklet seg en rekke regionale byggestiler, men alle omgir en innerste helligdom, ofte omgitt av flere mindre helligdommer.

Fyrster og andre prominente personer viser ofte sin makt og innflytelse ved å oppføre eller utsmykke templer.

Man tar av seg skoene før man går inn i et tempel. Ved inngangen henger ei klokke som man ringer med for å varsle sin ankomst. Inne i tempelet er det flere soner konsentrisk rundt en innerste helligdom. Det er vanlig å gå rundt templelet medsols. Ved spesielle høytider bæres gudebildet, det fysiske symbolet for den evige kraft tempelet representerer, rundt selve tempelbygningen.

Det er vanlig å vise respekt for tempelet og guddommen(e) i det, ved å bøye seg og si fram bønner eller synge mantraer. Ofte er det også musikere som framfører åndelige sanger i tempelet, og brahminprester som resiterer avsnitt fra vedaene, hinduismens hellige skrifter. Det er vanlig å ofre blomster, røkelse, frukt, melk og krydder foran gudebildet. Slike gaver blir seinere delt ut til menigheten som et hellig måltid,prasad.

Dyreofringer blir bare praktisert i noen ganske få tempeler, gjerne slike som er viet til inkarnasjoner av gudinna Kali.

Det finnes en del hindutempler i Norge, noen av dem er bygd i noe som ligner et vanlig hus og som blir malt i hellige farger (rød&hvit) dekorert i striper. Andre er til i bygninger som f.eks: lagerbygg som blir leid av menighetene.

Norges første hindutempel bygges ved Rommen skole og Rommen golfbane i Oslo. Bygningen er antatt til å være ferdig til sommeren i 2020.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]