Holi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Holifeiring på 1800-tallet.

Holi er en hinduistisk høytid. Det er en vårfestival som assosieres med gudene Shiva og Krishna. Festivalen har religiøse røtter, men det er lite religiøs aktivitet i feiringen. Det feires i månedskifte februar/mars.

Holi er en av de mest intense hinduistiske festivalene, preget av mye humor. Selv ikke de mest strikte reglene for samkvem mellom kastene gjelder under denne festivalen. Holi kalles også «fargefestivalen», og man feirer den blant annet ved å kaste farger på hverandre. Mest normalt er å helle vann over seg først og så kaste fargepulver på hverandre i alle slags farger. Holi er en feiring av skapelse og fornyelse.

Holi-festivalen markerer starten på våren, og feires med stor entusiasme og innlevelse over hele verden. Tradisjonelle skillelinjer som kaste, kjønn, status og alder blir satt til side i en storslått feiring av våren og jordens fruktbarhet.

Fargene skal symbolisere at det skal bli et friskt år med et mangfold av fargerike planter.

Helsemyndighetene advarer mot farlige kjemikalier under feiringen, og har gjennom store annonsekampanjer bedt den feststemte befolkningen bruke fargestoffer som ikke er helseskadelige.