Spirit (Mars-rover)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Spirit (Mars-rover)
Spirit (Mars-rover)
Oppdraget
Fartøyets navn: MER-A (Mars Exploration Rover - A)
Kallesignal: Spirit
Oppskyting: 10. juni 2003
John F. Kennedy Space Center, Florida
Bærerakett: Delta II (rakett)
Landing: 4. januar 2004
Gusev-krateret
175.48°E 14.57°S (planetocentric koordinater)
Jorda
Mars
Navigasjon
Forrige oppdrag
Mars Pathfinder
Neste oppdrag
Opportunity (Mars-rover)
Commons-logo.svg
Spirit (Mars-rover) på Commons

Spirit, også kjent som Mars Exploration Rover – A (MER‑A), er den første av to rovere i NASAs Mars Exploration Rover-program. Den 4. januar 2004 landet NASA Spirit i Gusev-krateretMars, tre uker før tvilling-roveren Opportunity (MER‑B) landet på den andre siden av Mars.

Hovedmål ved ferden[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Mars Exploration Rover

Spirits ferd på Mars-overflaten var tenkt å vare 90 sol. Ferden har fått flere utvidelser og hadde per 17. november 2006 passert 1000 sol. Navnet til roveren ble valgt etter en NASA-sponset stil-konkurranse.

Før landing var målet for hver av Mars-roverne å kjøre opptil 40 meter på en dag, totalt opp til 1 kilometer. Begge roverne har passert disse målene. Roveren fortsatte å fungere effektivt over ti ganger lengre enn det NASA-planleggere ventet, noe som har tillatt en å gjennomføre store geologiske undersøkelser av stein og overflate-trekk på Mars-overflaten.

Hvis Spirit fremdeles fungerer 11. august 2007, vil den ha vært i operasjon i 1282 sol, en sol lengre enn Viking 2-romsonden som fikk sin kraft fra en atomreaktor, mens Spirit får sin kun fra solceller. Derfor, fra og med 11. august, vil Spirit kun være slått av Viking 1-romsonden som varte 2245 sol på overflaten av Mars.

Vitenskapelige instrumenter[rediger | rediger kilde]

Se JPL sin oversikt:

  • «Panoramic Camera» (Pancam): for å bestemme mineralogien, overflaten og struktur på det lokale terrenget.
  • «Miniature Thermal Emission Spectrometer» (Mini-TES): for å identifisere mulige stein og steder en ønsker å undersøke nærmere og for å bestemme prosessene som formet Mars-steinene. Instrumentet vil også se mot himmelen for å lage temperatur-profiler på Mars sin atmosfære.
  • «Mössbauer Spectrometer» (MB): for nærmere undersøkelser av mineralogien til steiner og jordprøver.
  • «Alpha Particle X-Ray Spectrometer» (APXS): for nærmere analyser av elementene i steiner og jordprøver.
  • Magneter: for å samle magnetisk støv-partikler. MB og APXS vil analysere prøvene.
  • «Microscopic Imager» (MI): for å ta nærbilder med høy resolusjon (oppløsning) av steiner og jord.
  • «Rock Abrasion Tool» (RAT): for å bore i steiner.

2004: Landing, og til ære for avdøde astronauter[rediger | rediger kilde]

Spirit's landingssted (merket med en stjerne)

Landingsted: Gusev-krateret[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Gusev (krater)

«Columbia Memorial Station»[rediger | rediger kilde]

Spirit landet i Gusev-krateret ca. 10 km fra sentrum av målet, på 175.48°E 14.57°S (planetocentric koordinater).[1][2] Panorama-bildet tatt av Mars-roveren (se under) viser et landskap med topper i horisonten opp til 27 km unna og små steiner spredd ut over bakken.[3] Det ble bestemt å kalle landingsstedet for «Columbia Memorial Station» til ære for de syv astronautene som døde da romfergen Columbia ble ødelagt.

27. januar 2004 bestemte NASA seg så for å minne mannskapet på Apollo 1, ved å navngi tre fjell nord for «Columbia Memorial Station» for Apollo 1 Hills. 2. februar ble astronautene på Columbia sin siste ferd minnet, da NASA satte navn på et sett med 7 topper til øst for landingsstedet i Columbia Hills: toppene fikk navnene Anderson, Brown, Chawla, Clark, Husband, McCool and Ramon. (NASA har sendt inn navneforslagene på disse geografiske stedene til IAU for godkjenning.)

Apollo 1 Hills panorama sett fra Spirit sitt landingssted «Columbia Memorial Station», Sleepy Hollow er synlig midt på bildet

.

Sleepy Hollow[rediger | rediger kilde]

Sleepy Hollow er en grunn nedsenkning i Mars-terrenget nær Mars-roverens landingssted. Dette ble det første målet for Mars-roveren da den kjørte av landingsplattformen. NASA sine vitenskapsfolk var veldig interesserte i dette stedet. Det er ca. 9 meter i diameter og 12 meter fra landingsplattformen.

Første 3-D panorama av landingsstedet: krateret under solen er Sleepy Hollow. Bildet mottatt 5. januar 2004.

"Just as the ancient mariners used sextants for 'shooting the Sun,' as they called it, we were successfully able to shoot the Sun with our panorama camera, then use that information to point the antenna," sa JPL sin Matt Wallace, mission manager.

Første farge-bilder[rediger | rediger kilde]

Det første fargebildet sluppet til media. Sleepy Hollow er synlig til høyre på bildet

.

Pancam bilde av Adirondack-steinen tatt etter at RAT har boret

.

Til høyre er det aller første fargebildet tatt av Mars med panorama-kameraet til Spirit. Det var det fotografiet med høyest oppløsning til da, tatt på en annen planet enn Jorden. Det er en mosaikk av 4 pancam-bilder høyt og 3 bred. Det er 12 millioner piksler i bildet, det er 4000x3000.

Feil på flash-minnet[rediger | rediger kilde]

21. januar (sol 18) 2004 stoppet Spirit plutselig å kommunisere med Jorden. Dagen etter sendte Mars-roveren en melding som bekreftet at den hadde mottatt en sending fra Jorden, men indikerte at den trodde at den var i feil-modus. Dette ble betegnet som en svært alvorlig feil, fordi Mars-roveren ikke reagerte på kommandoer. Etter to dager på Sol 20, ble kommandoen SHUTDWN_DMT_TIL ("Shutdown Dammit Until

Mulig meteoritt funnet ved Low Ridge Haven
.
Vulkansk stein ved Low Ridge Haven
.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]