Hopp til innhold

Mars Global Surveyor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kunstnerisk fremstilling av Mars Global Surveyor i bane rundt Mars.

Mars Global Surveyor (MGS) var en amerikansk romsonde utviklet av Jet Propulsion Laboratory ved NASA. Sonden ble skutt opp fra Cape Canaveral den 7. november 1996, med det formål å kartlegge overflaten på Mars. Kartleggingen startet i mars 1999 og var fullført i januar 2001.

Etter at hovedoppdraget var fullført ble sonden instruert til å fotografere andre objekter av interesse. Den 2. november 2006 mistet bakkekontrollen kontakten med sonden. Et svakt signal som indikerte at sonden hadde gått inn i «sikkerhetsmodus» ble registrert tre dager senere. Senere forsøk på kommunikasjon med Surveyor mislykkedes, og prosjektet ble offisielt erklært avsluttet av NASA i januar 2007.

Mulig oppdagelse av vann på Mars[rediger | rediger kilde]

Den 6. desember 2006 frigjorde NASA bilder av kratrene Terra Sirenum og Centauri Montes, som de mener peker i retning av at det har vært rennende vann på Mars i løpet av de siste fem årene.[1] De frigitte bildene ble tatt av Mars Global Surveyor mellom 1999 og 2001, og er muligens sondens siste bidrag til vår kunnskap om Mars, og til spørsmålet om det er eller kan ha vært liv på Mars.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]