Tom Gehrels

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tom Gehrels
Tom Gehrels.jpg
Født21. februar 1925
Haarlem
Død11. juli 2011 (86 år)
Tucson, Arizona
Utdannet ved Universitetet i LeidenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Astronom
Nasjonalitet Kongeriket Nederlandene, USARediger på Wikidata
InstitusjonerUniversity of Arizona
FagfeltAstronomi
Kjent foroppdager av asteroider

Tom Gehrels (født 21. februar 1925 i Haarlem, Nederland, død 11. juli 2011 i Tucson, Arizona) var en nederlandsk-amerikansk astronom.

Han har vært med på å etablere Spacewatch-programmet for å finne asteroider i nærheten av Jorden. Han har oppdaget en mengde med kometer, bl.a de periodiske kometene 64P/Swift-Gehrels, 78P/Gehrels, 82P/Gehrels, and 90P/Gehrels. Han har også oppdaget over 3000 asteroider, inkludert 1864 Daedalus, 5011 Ptah og 4587 Rees, i tillegg til dusinvis av trojanske asteroider.

Gehrels var også en vitenskapsmennene bak «Imaging Photopolarimeter»-eksperimentet ombord på romsondene Pioneer 10 og Pioneer 11 som reiste til Jupiter og Saturn.

I en felles kreditert trio med Ingrid van Houten-Groeneveld og hennes mann Cornelis Johannes van Houten, ble han en felles-oppdager av 4637 asteroider.[2] Gehrels brukte teleskopet ved «Palomar Observatory» og sendte de f otografiske platene av observasjonene til paret van Houten ved «Leiden Observatory», som analyserte dem for nye asteroider. Trioen er sammen kreditert for oppdagelsen av flere tusen asteroider.

To av asteroidene de oppdaget ble navngitt til ære for marsroverne Spirit og Opportunity, gitt navnene 37452 Spirit og 39382 Opportunity etter forslag fra oppdagerne.[3]

Under 2. verdenskrig var Gehrels et medlem av den nederlandske motstandsbevegelsen, og han har intervjuet mange overlevende politiske fanger som ble tvunget til å bygge V-1 og V-2 raketter under overoppsyn av Wernher von Braun. Han har hevdet at von Braun har større ansvar og skyld for hard behandling av fanger enn hans «saniterte» biografi påstod.[4]

Bøker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]