Chang’e 3

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sinus Iridum i utkanten av Mare Imbrium var planlagt landingsområde for forskningsferden på månen - men landingen fant sted noe mot øst, i selve Mare Iridium

Chang'e 3 (kinesisk: 嫦娥三号; pinyin: Cháng'é Sānhào) er et måneutforskningsoppdrag som opereres av Kinas nasjonale romadministrasjon og består av et robotisk landingsfartøy og en rover. Chang'e 3 ble skutt opp 1. desember 2013 fra Xichang satellittutskytningssenter i Sichuan, som en del av den andre fasen av Kinas måneutforskningsprogram.[1][2][3] Bæreraketten var Chang Zheng 3B.

Romfartøyet er oppkalt etter Chang'e, den kinesiske månegudinna, og er etterfølgeren til Chang'e 1 og Chang'e 2, som begge gikk i bane rundt månen. Måneroveren har fått navnet Yutu, eller «Jadekaninen», et navn som ble stemt fram på internett og kommer fra en kinesisk myte om en hvit kanin som holder til på månen.[4]

Da fartøyet landet 14. desember, ble det Kinas første månerover og det første romfartøyet på 37 år som utførte ei myk landing på månen, siden det sovjetiske Luna 24-oppdraget i 1976.[5] Oppdraget skal pågå i tre måneder.

Roveren rullet ut på månen helt i utkanten av det planlagte landingsområdet, men dette området i Mare Imbrium er etter alt å dømme mer interessant enn det opprinnelig påtenkte (Sinus Iridum) - det kan berike kunnskapen om månens geologiske historie enda mer. Chang'e 3 landet i ytterste nordre rand av en rekke gamle lavaområder. Det lave antallet krater i området tilsier at dette er et geologisk relativt ungt område i månehistorien. Selv om det er uklart når den vulkansk aktive perioden kom til sin avslutning, kan man være rimelig trygg på at utbruddene ikke begynte før så sent som for 3,9 milliarder år siden. I Mare Imbrium kan det synes som om lavaen er mellom en og 2,5 milliarder år gammel. Dermed er måneoverflaten vesentlig yngre her enn de områdene man tidligere har hentet ned månesteiner fra.

Yutu kan dermed stå for viktige oppdagelser om den geologiske aktivitet på månen, ved at data fra funnene kan muliggjøre en rekonstruksjon av den vulkanske stratigrafi på denne delen av månen. Kanskje kan man da også gjøre seg opp en oppfatning om naturressurser som kunne være av interesse på jorden.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «China Starts Manufacturing Third Lunar Probe». English.cri.cn. Arkivert fra originalen 21. oktober 2013. Besøkt 2. desember 2013. 
  2. ^ «China's Chang'e-3 to land on moon next year». China Daily. 11. november 2012. Arkivert fra originalen . Besøkt 3. desember 2013. 
  3. ^ «China Readying 1st Moon Rover for Launch This Year». Space.com. 19. juni 2013. Besøkt 3. desember 2013. 
  4. ^ Ramzy, Austin (26. november 2013). «China to Send ‘Jade Rabbit’ Rover to the Moon». The New York Times. Besøkt 3. desember 2013. 
  5. ^ China lands Jade Rabbit robot rover on Moon. BBC (14. desember 2013)
  6. ^ AsiaNews: Chang'e-3-Mission: Jade-Rabbit Sends First Pictures/Data from Lunar Surface, 17. desember 2013; lest 26. desember 2013

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata