Hopp til innhold

InSight

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
InSight
{{{navn}}}
Operatør NASA
Masse 721 kg
Destinasjon Mars
Oppskytning 5. mai 2018
Bærerakett Atlas V 401
Landing
Dato 26. november 2018

InSight (akronym for Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) er en romsonde fra National Aeronautics and Space Administration (NASA) som ble skutt opp 5. mai 2018. Den landet i Elysium PlanitiaMars 26. november samme år.[1][2]

Insights mål er å plassere en stasjonær sonde utrustet med en seismograf og varmeoverføringssonde på Mars-overflaten for å studere planetens tidlige geologiske utvikling. Dette skulle kunne gi en ny forståelse av solsystemets planeter – Merkur, Venus, jorden, Mars – og månen. Ved å gjenbruke teknikk fra Mars Phoenix Lander, som landet på Mars i 2008, forventes omkostningene og risikoen ved prosjektet å bli mindre.

Sondens oppdrag er å undersøke det indre av Mars for å finne ut hvordan jordlignende planeter utvikler seg. Den benytter det samme designet som Phoenix-sonden, men landet ved ekvator på Mars, og ikke ved en av polene slik Phoenix gjorde.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «NASA har skutt opp ny romrakett mot Mars». Dagbladet.no (norsk). 5. mai 2018. Besøkt 6. mai 2018. 
  2. ^ Mjaal, Hans O. Torgersen NTB Mari. «Romsonden Insight har landet på Mars – her er de første bildene». Aftenposten. Besøkt 11. desember 2018. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]