Deep Impact (romsonde)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Deep Impact
Deep Impact
Den vellykkede styrtlandingen fanget på bilde
Operatør NASA
Oppskytning 12. januar 2005
Oppskytnings­fartøy Delta II

Deep Impact er en NASA-romsonde laget for å studere oppbyggningen av kometer. En del av sonden utførte 4. juli 2005 en vellykket styrtlanding på kometen Tempel 1.

Tidligere oppdrag, som Giotto og Stardust, var kun forbiflyvninger for å ta bilder av kometene og studere støv rundt kometene.

Utvidelse av oppdraget[rediger | rediger kilde]

NASA offentliggjorde i juli 2007 at de utvidet og forlenget oppdraget til Deep Impact og Stardust.[1] Romsonden var ferdig med sitt opprinnelig oppdrag tilbake i 2005.

Deep Impact vil gjennomføre to nye vitenskapelig oppdrag:

  • Deep Impact Extended Investigation (DIXI)
  • Extrasolar Planet Observation and Characterization (EPOCh)

Deep Impact Extended Investigation (DIXI)[rediger | rediger kilde]

DIXI vil innebære en passering av kometen Boethin, som aldri har vært utforsket før. Boethin er en liten, kort-periode komet som stammer fra utenfor Jupiter sin bane. Undersøkelsen av kometen vil sørge for at en kan gjenvinne noen av de vitenskapelige data tapt i 2002, da CONTOUR-ferden mislyktes. DIXI vil bli gjennomført 5. desember 2008.[trenger oppdatering]

Extrasolar Planet Observation and Characterization (EPOCh)[rediger | rediger kilde]

EPOCh-undersøkelsen vil bruke romsonden til å observere flere nærliggende lyssterke stjerner når allerede kjente ekstrasolære gigant-planeter passerer foran og bak stjernen. De innsamlede dataene vil bli brukt til å karakterisere planetene, og til å bestemme om de har ringer, måner eller Jord-lignende følgesvenner. EPOCh sin sensitive observasjoner vil overgå de gjort av både nåværende jordbaserte og rombaserte observatorier. EPOCh vil også måle det middels-infrarøde spektrum til Jorden, og dermed sørge for sammenlignbar data for fremtidige observasjoner av atmosfæren til ekstrasolære planeter. Denne undersøkelsen av ekstrasolære planeter vil bli gjort i 2007, på vei til kometen Boethin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]