Deep Impact (romsonde)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Deep Impact
Deep Impact
Den vellykkede styrtlandingen fanget på bilde
Operatør NASA
Oppskytning 12. januar 2005
Oppskytnings­fartøy Delta II

Deep Impact er en NASA-romsonde laget for å studere oppbyggningen av kometer. En del av sonden utførte 4. juli 2005 en vellykket styrtlanding på kometen Tempel 1.

Tidligere oppdrag, som Giotto og Stardust, var kun forbiflyvninger for å ta bilder av kometene og studere støv rundt kometene.

Utvidelse av oppdraget[rediger | rediger kilde]

NASA offentliggjorde i juli 2007 at de utvidet og forlenget oppdraget til Deep Impact og Stardust.[1] Romsonden var ferdig med sitt opprinnelig oppdrag tilbake i 2005.

Deep Impact vil gjennomføre to nye vitenskapelig oppdrag:

  • Deep Impact Extended Investigation (DIXI)
  • Extrasolar Planet Observation and Characterization (EPOCh)

Deep Impact Extended Investigation (DIXI)[rediger | rediger kilde]

DIXI vil innebære en passering av kometen Boethin, som aldri har vært utforsket før. Boethin er en liten, kort-periode komet som stammer fra utenfor Jupiter sin bane. Undersøkelsen av kometen vil sørge for at en kan gjenvinne noen av de vitenskapelige data tapt i 2002, da CONTOUR-ferden mislyktes. DIXI vil bli gjennomført 5. desember 2008.[trenger oppdatering]

Extrasolar Planet Observation and Characterization (EPOCh)[rediger | rediger kilde]

EPOCh-undersøkelsen vil bruke romsonden til å observere flere nærliggende lyssterke stjerner når allerede kjente ekstrasolære gigant-planeter passerer foran og bak stjernen. De innsamlede dataene vil bli brukt til å karakterisere planetene, og til å bestemme om de har ringer, måner eller Jord-lignende følgesvenner. EPOCh sin sensitive observasjoner vil overgå de gjort av både nåværende jordbaserte og rombaserte observatorier. EPOCh vil også måle det middels-infrarøde spektrum til Jorden, og dermed sørge for sammenlignbar data for fremtidige observasjoner av atmosfæren til ekstrasolære planeter. Denne undersøkelsen av ekstrasolære planeter vil bli gjort i 2007, på vei til kometen Boethin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]