Hayabusa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tenkt bilde av Hayabusa da den nesten-landet på asteroiden.

Hayabusa (japansk はやぶさ, «vandrefalk») var en ubemannet japansk romsonde som ble skutt opp 9. mai 2003 av Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA). Den skulle samle prøver fra en liten asteroide i nærheten av jorden og deretter returnere hit med dem.[1] Asteroiden heter 25143 Itokawa (1998SF36) (dimensjoner: 540 × 270 × 210 meter).

Romsonden Hayabusa, tidligere kjent som MUSES-C (ミューゼスC), var fremme ved Itokawa i midten av september 2005 hvor sonden studerte asteroidens form, kretsløp, topografi, farge, sammensetning, tetthet og historie.

Romsonden foretok ikke en tradisjonell landing på asteroiden, men den kom svært nær og skjøt ut en liten kule som virvlet opp støv og partikler. Dette materialet ble samlet i et rør, og etter diverse tekniske vanskeligheter klarte den å returnere til jorden. Den landet i Australia 13. juni 2010 (UTC).

Resultat fra ferden[rediger | rediger kilde]

JAXA kom med foreløpige resultater i juni 2006. Disse viser at asteroider på kollisjonskurs med jorden ikke trenger å være så farlige som man tidligere har trodd. Hayabusas nesten-landing viser at asteroidene er mere porøse enn tidligere antatt og at de kan løse seg opp før de treffer bakken på jorden.

Itokawa, asteroiden som den japanske romsonden besøkte, er en meget løs samling av stein og grus, som bare såvidt holdes sammen av sitt egen svake gravitasjonsfelt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Amos, Jonathan (14. juni 2010). «Hayabusa asteroid-sample capsule recovered in Outback». BBC News. Besøkt 29. januar 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]