Home Plate (Mars)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 14°36′S 175°30′Ø

Home Plate

Home Plate er det uformelle navnet brukt av vitenskapsfolk hos NASA for å vise til en geologisk formasjon på Mars, som ble studert av mars-roveren Spirit i 2006. Navnet kommer fra likheten til en «home plate» i amerikansk baseball.

Home plate er et stein-utspring på størrelse med et stort hus, men med et flat topp. Ovenfra er det nesten 8-kantet. Det er lokalisert i Gusev-krateret, litt sør for Husband Hill.

Stedet er interessant for vitenskapsfolkene på grunn av sitt lagdelte utseende. Opportunity på den andre siden av Mars studerte flere tilsvarende steiner, men Home Plate er den første som er funnet av Spirit. Den ligner svært på «Burns Cliff», som ble studert av Opportunity ved Endurance-krateret.

Spirit ankom Home Plate på Sol 744 (7. februar 2006) og har gjennomført flere vitenskapelige undersøkelser ved hjelp av robotarmen sin, før roveren beveget seg mot «Low Ridge Haven» for å spare strøm. Roveren returnerte til Home Plate på Sol 1126 for å fortsette undersøkelsene.[1]

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

En prøve som inneholdt 90% ren silisiumdioksid ble funnet av Spirit i nærheten av Home Plate. Dette er et av de sterkeste bevisene så langt på at det eksisterte flytende vann i dette området i lengre perioder.[2]

Vitenskapsfolk tror nå at Home Plate har en vulkansk opprinnelse. Den er omringet av forekomster av basalt, som eksploderte ved kontakt med vann. En har også oppdaget høye konsentrasjoner av klor-ioner i steiner i området.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ A.J.S. Rayl. «Spirit Homes in on Mitcheltree Ridge, Opportunity Crosses Valley Without Peril». Besøkt 31. mars 2007. 
  2. ^ «Mars Rover Spirit Unearths Surprise Evidence of Wetter Past». Besøkt 30. mai 2007. 
  3. ^ Squyres; m.fl. «Pyroclastic Activity at Home Plate in Gusev Crater, Mars». Science. 316: 738-742. doi:10.1126/science.1139045. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]