Heat Shield Rock

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 1°54′S 354°30′Ø

Opportunity undersøker Heat Shield Rock

Heat Shield Rock er en basketball-stor meteoritt av jern og nikkel funnet på Mars av mars-roveren Opportunity i januar 2005. Meteoritten ble formelt gitt navnet Meridiani Planum av «the Meteoritical Society» i oktober 2005 (meteoritter er alltid gitt navnet etter stedet der den blir funnet).

Opportunity fant meteoritter bare ved flaks, i nærheten av sitt eget varmeskjold (derav navnet). Opportunity hadde blitt sent for å undersøke varmeskjoldet etter å ha forlatt Endurance-krateret. Dette var den tredje meteoritten funnet på en annen planet eller måne i Solsystemet enn Jorden, de to andre Bench Crater og Hadley Rille ble funnet på Månen.

Målinger fra Opportunity sine spektrometer identifiserte sammensetningen av steinen og bekreftet at den var en jern-nikkel meteoritt, med kamasitt med 5-75 nikkel. Det ble ikke forsøkt å bore i meteoritten, fordi tester på jern-meteoritter på Jorden viste at roveren sine borr ville bli skadd. De var laget for å bore i vanlig stein, ikke i jern-nikkel-legeringer. [[ Meridiani Planum]], den delen av Mars der denne meteoritten ble funnet, har vært mistenkt for en gang å ha vært dekket av et materiale med en tykkelse på så masse som 1 km, som så senere har blitt erodert bort. Dette betyr at på nedslagstidspunktet, kunne denne meteoritten ha laget et krater, men bevisene for det har blitt erodert vekk av millioner eller milliarder av år med erosjon. Meteoritten viser lite tegn til rust, så enten falt den ned nylig eller har ligget begravet til inntil nylig. Den viser også små tegn til erosjon på grunn av vær og vind.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]