Adirondack (Mars)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
For fjellområdet i USA med samme navn, se Adirondack-fjella.

Koordinater: 14°36′S 175°30′Ø

Adirondack

Adirondack er navnet på en stein som mars-roveren Spirit undersøkte i begynnelse av sin ferd på Mars i 2004. Steinen er lokalisert inne i Gusev-krateret like i nærheten av landingsstedet til mars-roveren.

Spirit ankom steinen 18. januar, bare tre dager etter landing. Denne steinen ble valgt som det første vitenskapelige målet, på grunn av sin støvfrie, flate overflate, som var ideell for å bore i.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Vitenskapsfolk ga steinen navnet etter Adirondack-fjellene i New York, USA. Ordet «Adirondack» brukes av amerikanske indianere og betyr på engelsk "They of the great rocks."

Undersøkelser[rediger | rediger kilde]

Spirit sitt Mössbauer-spektrometer fant olivin i steinen, et mineral som ikke tåler å være utsatt for vær og vind noe særlig. Fraværet av værslitte overflater, var med på å indikere at partiklene i jorden kunne være av vulkansk materiale. En annen mulig forklaring er at laget der målingene ble gjort på steinen var ganske tynt, og at olivinen er i steiner under jorden. Spirit sendte også mikroskop-bilder og tall fra Mössbauer-spektrometeret før mars-roveren fikk data- og kommunikasjonsproblemer 22. januar 2004. Mikroskop-bildene fortalte forskerne at Adirondack er en hard, krystallinsk stein. De store og små toppene i det elektromagnetiske spektrummet til steine avslørte at steinen inneholder mineraler som olivin, pyroksen og magnetitt, en vanlig sammensetning i vulkanske steiner på Jorden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]