WMAP

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wilkinson Microwave Anisotropy Probe
Wilkinson Microwave Anisotropy Probe
Operatør National Aeronautics and Space Administration
Masse 763 kg
Oppdrag radioastronomi (kosmisk bakgrunnsstråling)
Oppskytning 30. juni 2001
Oppskytnings­fartøy Delta II
WMAP
WMAP-bilde av den kosmiske mikrobølge bakgrunnsstrålingen

Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) er en NASA-romsonde som har som oppgave å måle den kosmiske mikrobølgebakgrunnsstrålingen som har sitt opphav i Big Bang. Den ble oppskutt fra Cape Canaveral i Florida 30. juni 2001. WMAP er en etterfølger til COBE-satellitten og har liksom COBE som oppgave å måle og kartlegge de ørsmå fluktuasjonene i den kosmiske bakgrunnsstrålingen for å hjelpe til å teste kosmologiske teorier om universet.

Siden 1. oktober 2001 befinner WMAP seg i en bane rundt det andre Lagrangepunktet L2 i sol-jordsystemet, 1,5 millioner km fra jorden i retning bort fra solen. Dets instrumenter observerer fem ulike frekvenser av mikrobølgestråling for å måle temperaturforskjellen mellom to punkter på himmelen.

Forskerteamet bak WMAP har offentliggjort data to ganger, de hittil siste data kom i mars 2006 og var basert på tre års observasjoner. De bekrefter teoretiske forutsigelser fra Big Bang-kosmologien i form av den såkalte Lamda-CDM modellen med svært stor nøyaktighet. De viktigste resultatene er: [1]

  • Universets alder er 13,7 milliarder år (med en feilangivelse på +100/-200 millioner år)
  • Universet består av
  • Data er konsistente med en flat topologi
  • Hubbles konstant er 73 (km/s)/Mpc, +3/-4
  • Polariseringen av den kosmiske bakgrunnsstrålingen verifiserer inflasjonsteorien og favoriserer de enkleste versjonene av teorien.

Resultatene har også vist at alternative teorier som kvasi-Steady State-kosmologi og en modell der den mørke materien erstattes med modifisert gravitasjon à la MOND gir mye dårligere teoretiske beskrivelser av data.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]