Skage kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skage kirke
Skage kirke.jpg
Skage kirke
Foto: Henny Stokseth
Område OverhallaRediger på Wikidata
Bispedømme Nidaros bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1903
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
Periode NygotikkRediger på Wikidata
Arkitekt Ole Scheistrøen
TeknikkTømret
ByggematerialeTre
Beliggenhet

Skage kirke
64°27′50″N 11°45′23″Ø

Skage kirke er en langkirke fra 1903 i Overhalla kommune, Trøndelag fylke.

Byggverket er i tømmer og nygotisk stil og har 300 plasser.

Kirka ligger på stedet Hunn (egen omtale). Kartet her viser bygdenamnet og namn på det tidligere kirkesognet. Korrekt namn for kirke- og tettstedet er Hunn. Stedet har i likhet med kommunesenteret Ranemsletta vært feilskiltet i noen tiår. Korrekte skilt ble satt opp den 6.2.2018 etter vedtak av Samferdselsdepartementet. Forløper for dette var ei namnesak.

Kirka og kirkesognet het opprinnelig Hunnar. Det fremgår av erkebiskop Aslak Bolts jordebok (egen omtale). Fire gårder i Hunnar sokn var eid av erkebispesetet i Nidaros og det var «Vanabue, Mo, Berge og Ganzamo.». Kirka og sognets navn er fra daværende gård med samme navn - i dag skrives navnet Hunn.

Arkeologisk rapport fra Kjerkåkeren på Hunn Østre like ved kirka viser stolpespor fra ca 1.000 f.Kr. og at det senere var et hov der. Det kan tilsi at det ble bygd kirke her kort etter kristninga i 1030. De første kirkebyggene var såkalte stolpekirker (kilde - Gro Steinsland - Norrøn religion; Myter, riter, samfunn (2005) ISBN 9788253026077).

I 1507 hadde kirka skiftet navn til Skagi (Flotten - bygdebok). Årsaken til navneskiftet var sannsynligvis at gården Hunnar var blitt delt i to i tida mellom 1432-33 da jordeboka ble nedtegnet og året 1507.

I 1507 var Skage gård (lokal uttale Skagga) etablert som prestegård eller Mensalgods i den katolske kirka. Navneskiftet på kirka skyldes antakelig den nære forbindelsen mellom gården og kirka. Gården var på 1700-tallet tilholdssted for Det Overhaldske Compagnie og kvarter for lederne dvs offiserene Sommerschield i tre generasjoner.

Den andre halvdelen beholdt navnet Hunn og den gården ble delt i 1620 (Flotten) mens gården var krongods. Navna på disse gårdene er fortsatt Hunn Vestre og Hunn Østre - gnr 13 - bnr 1 og 2. Den opprinnelige hunnagården var ikke bispegods slik at forklaringen ikke er reformasjonen i 1536-37. Derimot må minst en halvpart av den opprinnelige hunnagården ha vært krongods. På grunn av at Skage gård ble prestegård (Mensalgods) etter delinga, så tyder det på at den opprinnelige hunnagården var eid av kronen og den lokale kirka med en halvpart hver før delinga. Den opprinnelige hunnagården kan også ha vært prestegård før delinga dvs Mensalgods. Den andre formen for lokalt kirkegods i den katolske kirka var Fabricagods.

Navneskiftet av kirka medførte at også sognet endret navn fra Hunnar til Skagi/Skage. I 2014 ble sognet slått sammen med det østre sognet i Overhalla kommune dvs Ranem med Ranem kirke. Navn på det nye sammenslåtte sognet er Overhalla sogn. Prestegjeldet heter også Overhalla og det omfatter dessuten kirka på Høylandet i Høylandet kommune.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 64°27′50″N 11°45′23″Ø