Hopp til innhold

Samferdsel i Sarpsborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Samferdsel i Sarpsborg omfatter veier for vanlig trafikk, både privat, næringslivsrelatert og busser. Kollektivtransporten omfatter innad i Sarpsborg og i korrespondanse med andre byer i Østfold både private og offentlige busser, men det går også busser til andre større byer. Østfoldbanen går dessuten gjennom Sarpsborg.

Vei[rediger | rediger kilde]

Åpning av firefelts E6 gjennom Sarpsborg, feiret ved fyrverkeri.

Sarpsborgs viktigste veier er:

 • fra Kirkenes til Trelleborg, som går gjennom Sarpsborg
 • 109 fra Sarpsborg til Fredrikstad via vestsiden av Glomma
 • 130 fra Skjeberg til Fredrikstad

Med bil bruker man fra Sarpsborg cirka 15 minutter til Fredrikstad, 20 minutter til Moss og Halden og rundt 30 minutter til Askim, Mysen og Strömstad. Byene Ski, Drøbak og Oslo er i underkant av én times kjøring unna. Etter at Moss lufthavn, Rygge ble nedlagt, er nærmeste flyplass Oslo lufthavn, Gardermoen, dit kjøretiden er cirka halvannen time. Göteborg er to timers kjøring unna. Å kjøre til Sverige tar 15 minutter og til Danmark rundt 5 timer.

De mest trafikkerte punktene i Sarpsborg er bruene over Glomma. Hver dag passerer 25 000 kjøretøy på Sarpebrua på fylkesvei 118 over Sarpsfossen, mens over 27 000 krysser Glomma på E6 ved Sandesund bru. Trafikken ut av kommunen er størst nordover mot Moss og Oslo. Drøyt 23 000 E6-kjøretøy krysser kommunegrensa over til Råde, mot 20 000 ved grensa med Halden i sør.[1]

Det er ofte kø på fylkesvei 118 over til boligfeltene på østsiden av Glomma. På vestsiden av byen er det sjelden kø, fordi det er mange innfartsårer til sentrum. Trafikken fra E6 sørfra og fylkesvei 109 fra Fredrikstad deler seg under Sandesundbruene og fordeler sentrumstrafikken via Borregård og Torsbekkdalen. Dessuten kommer trafikken fra E6 nordfra og fylkevei 114 fra Askim inn i sentrum via fylkesvei 118 som går opp den stupbratte Sykehusbakken, mens trafikken fra Kurland har sin egen innfartsvei via Hansa Borg Bryggerier. Det er ingen bomveier i Sarpsborg, men det pågår politiske debatter rundt temaet, fordi mange vil ha bomstasjoner for å finansiere en fjerde bro over Glomma.[2] For tiden er det ingen større veiprosjekter i Sarpsborg, men det planlegges en ny fylkesvei 114 fra Greåker til E6 ved Grålum, fordi dagens vei er bratt og svingete og har mange avkjøringer til boliger, noe som er upraktisk når dette er en av hovedveiene mellom Fredrikstad og både E6 og det nye Sykehuset Østfold på Kalnes.

Kollektivtrafikk[rediger | rediger kilde]

Sarpsborg bussterminal har avganger til alle Østfold-byene, populære Glommaringen til venstre.

Glommaringen er det mest populære kollektivtilbudet, med rundt 2.800 passasjerer om dagen.[3] Glommaringen er en populær ringrute med buss som kjører fram og tilbake i ring mellom Sarpsborg og Fredrikstad, ved å kjøre annenhver gang på vestsiden og østsiden av Glomma. Togtilbudet med Østfoldbanen fra Sarpsborg stasjon er også relativt populært, 550 passasjerer om dagen benytter Sarpsborg stasjon.[4] En del sarpinger benytter også bil til Råde stasjon når de skal reise med tog nordover mot Oslo, fordi dette gir en gunstig total reisetid når man slipper å bli med toget på omveien om Fredrikstad. Sarpsborg har 21 daglige togavganger til Halden, Fredrikstad, Råde, Rygge, Moss, Ski og Oslo. Til Ed, Vänersborg, Trollhättan og Göteborg er det 3 avganger om dagen. Toget bruker 15 minutter til Fredrikstad, 20 minutter til Halden, 40 minutter til Moss, 1 time og 22 minutter til Oslo og cirka 2,5 timer til Göteborg.

Sarpsborg har dessuten daglige direkteforbindelser med buss til en rekke byer og kommuner:

Den eneste flyplassen med direkteforbindelse med kollektivtrafikk fra Sarpsborg er Københavns Lufthavn, Kastrup, med 3 avganger hver dag.

Grevlingbuss brukes på mange ruter internt i Sarpsborg.

I tillegg går det daglig en rekke lokale bussruter internt i kommunen, alle med utgangspunkt i Sarpsborg Bussterminal i sentrum og endepunkter i følgende delområder av kommunen:

 • 74 avganger til Kurland/Lande
 • 32 avganger internt i sentrum
 • 26 avganger til Borgen/Hafslund
 • 26 avganger til søndre og østre Skjeberg

Det lave antallet avganger som ender i Yven/Greåker forklares med at drøyt halvparten av avgangene til/fra Fredrikstad kjører gjennom og stopper i disse delområdene. Antall avganger er uten unntak lavere i helgene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «E6-trafikken øker». Fredriksstad Blad, 7. januar 2009. 
 2. ^ «2 000 færre biler på brua hvert døgn». Sarpsborg Arbeiderblad, 22. januar 2009. 
 3. ^ «Glommaringen blir millionringen». Sarpsborg Arbeiderblad, 17. desember 2008. 
 4. ^ «Potensialet for en Østfoldring?». Rapport fra Rambøll datert 18.06.2008, med årlige passasjertall for stasjonene på Østfoldbanen. [død lenke]