Grålum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Grålum er en bydel i Sarpsborg kommune i Østfold. Bydelen ligger 3 kilometer nordvest for Sarpsborg sentrum, midt på Tunøya.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Grålum har 2 000 arbeidsplasser[1], med Østfold politidistrikt, Skatt Øst, If, Caverion, Peab, Fortum, PwC og Infotjenester blant de største kontorarbeidsplassene.

Hotellkjeden Quality har et av sine største hoteller på Grålum, med kapasitet til å avholde landsmøter og store konferanser med opptil flere tusen deltakere. På kulturarrangementer kan det største konsertlokalet huse over 1 100 tilskuere. Blant artistene som har spilt på Grålum er Italobrothers, Chris Lee og Lars Erik Blokkhus. I hotellet ligger også aktivitetssenteret Superland, med treningssenter, klatrevegg, minigolf, lekelabyrint, ballbinge og et badeland med 25 meters treningsbasseng, sklier, strømkanal og voksenavdeling med dampbadstue, kaldkulp, treningssenter og spa. Tvers overfor hotellet ligger Inspiria science center med over 70 interaktive utstillinger innen miljø, helse, energi og verdensrom. Mellom Quality og Inspiria er det en aktivitetspark med over 500 meter sykkelbaner med lyskryss, rundkjøringer, gangfelt og kuperte partier.

Norgesgruppen, som er Norges største private arbeidsgiver, var fra etableringen i 1994 til 2016 ledet av Sverre Leiro og Tommy Korneliussen, som kommer fra to nabogater på Grålum.

Grålum har også tre dagligvarebutikker, bensinstasjon, bibliotek, helsetjenester, hotellrestaurant, kafeer, sushiutsalg, pizzarestaurant, gatekjøkken, barneskole og nybygd ungdomsskole og idrettshall.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Grålum omkranses av natur på alle kanter:

  • Landbruksområdene Greåkerdalen i vest og Alvimdalen i øst
  • Kalnesskogen, Vestvannet og Tunevannet i nord
  • Skogområdene Langemyr og Knattås i sør

Grålum sentrum går i vest over i boligområdet Bjørnstad og i syd over i Grålumåsen og Kalleren. Disse fire grunnkretsene har 2 300 innbyggere, og utgjør opptaksområdet til Grålum skole. Hele området er en del av kommunedel Yven, med totalt 5 700 innbyggere.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Grålum er det største knutepunktet mellom Oslo og Göteborg, og mellom indre og ytre Østfold, fordi hovedveiene møtes her: E6 og fylkesvei 114 og 118.

Nærmeste jernbanestasjoner er Sarpsborg (4 km), Fredrikstad (14 km) og Råde (15 km).

Busser til Praha, Berlin, København og Oslo stopper på Grålum.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Jens Arne Svartedal, verdensmester i langrenn, er oppvokst på Grålum. På Grålum ligger også hjemmebanen til Tune Idrettslag, som spiller i 6. divisjon med de tidligere eliteseriestjernene Raymond Kvisvik og Lars Kristian Eriksen som sine mest kjente spillere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «– Høyre og Frp har ikke forstått det». Sarpsborg24. Besøkt 13. desember 2015. [død lenke]