Trelleborg (Sverige)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 55°22′39,180″N 13°8′59,813″Ø

Trelleborgs byvåpen

Trelleborg er en svensk by i Skåne län i landskapet Skåne. Den er administrasjonssenter for Trelleborg kommune og i 2005 hadde byen 25 643 innbyggere.

Trelleborg er Sveriges sørligste by. Den fikk kjøpstadsrettigheter i 1257, men Trelleborg var bebodd allerede på 700-tallet. I dag er Trelleborg en vakker industriby ved sjøen. Den viktigste industrien er gummi (Trelleborg AB), men Trelleborg blir satt på kartet grunnet byens store havn (Trelleborg Hamn AB). Her går det båtforbindelser med Scandlines, TT-Line og Unity Line til Sassnitz, Rostock, Travemünde og Świnoujście. Andre store bedrifter i Trelleborg er Dux og Akzo Nobel Inks (FlintGroup).

Historie[rediger | rediger kilde]

Trelleborg nevnes for første gang i 1257, men var bebodd allerede på 700-tallet. Navnet Trelleborg kommer fra en trelleborg som er fra vikingtiden. Borgen ble oppdaget på 1980-tallet, og ble restaurert på 90-tallet. Den blir i dag bygget videre ut, og den nye Trelleborgen skal være klar sommeren 2007.

Trelleborg første kirke, St Nicolai kyrka, ble påbegynt på 1200-tallet og er tegnet av arkitekten Helgo Zettervall.[trenger referanse] Det ble også bygget et stort fransiskanerkloster i 1247 eller 1267, men det er bare små deler av grunnmuren som fortsatt står på Gamla torg.

Trelleborg ble med på flyttelasset da den danske prinsessen Sophia giftet seg med den svenske kongen Valdemar Birgersson. Trelleborgerne begynte da å betale skatt til Sophia og Valdemar.


Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Trelleborg – bilder, video eller lyd