Varteig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Varteigs kommunevåpen fra 14. desember 1979. Kommunevåpenet viste Inga fra Varteig, mor til Håkon Håkonsson, som spilte en sentral rolle i Håkon Håkonssons saga.

Varteig, (utt.: vartte), er et tettsted i Sarpsborg kommune og var tidligere en egen kommune i Østfold. Varteig var en del av Tune kommune frem til 1861.

Fra 1. Januar 1992 ble Varteig kommune med et innbyggertall på 2 199 og et areal på 68 km2 slått sammen med Skjeberg, Tune og Sarpsborg til nye Sarpsborg kommune.

Kommunesenteret var Hasle.

Varteig var en typisk jordbrukskommune. I tillegg var tømmerfløtingenGlomma viktig for sysselsettingen. Furuholmen lense i Glomma var i siste halvdel av 1800-tallet et senter for fløtingen.

Varteig ligger 15 km nord for Sarpsborg i og øst for Glomma. Varteig byr på oppkjørte skiløyper om vinteren og en rik natur. Idrettslaget på stedet heter Varteig IL. Skytterlaget heter Hasle/Ise Salongskytterlag (HISSL). Varteig kan også by på en helt egen lysløype. (ca. 2,2 km) Varteig kirke er kirken til Varteig prestegjeld i Sarpsborg prosti i Den norske kirke. Skolekorpset har siden 2014 vært felles med Hafslundsøy skole, og heter Varteig og Hafslundsøy skolekorps.

Kjente personer fra Varteig[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

VikenstubbDenne Vikenrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.