Varteig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°21′2″N 11°11′25″Ø

Varteigs kommunevåpen fra 14. desember 1979. Kommunevåpenet viste Inga fra Varteig, mor til Håkon Håkonsson, som spilte en sentral rolle i Håkon Håkonssons saga.

Varteig, (utt.: vartte), er et tettsted i Sarpsborg kommune og var tidligere en egen kommune i Østfold. Varteig var en del av Tune kommune frem til 1861.

Fra 1. Januar 1992 ble Varteig kommune med et innbyggertall på 2 199 og et areal på 68 km2 slått sammen med Skjeberg ,Tune og Sarpsborg til nye Sarpsborg kommune.

Kommunesenteret var Hasle.

Varteig var en typisk jordbrukskommune. I tillegg var tømmerfløtingenGlomma viktig for sysselsettingen. Furuholmen lense i Glomma var i siste halvdel av 1800-tallet et senter for fløtingen.

Varteig ligger 15 km nord for Sarpsborg i og øst for Glomma. Varteig byr på oppkjørte skiløyper om vinteren og en rik natur. Idrettslaget på stedet heter Varteig IL. Skytterlaget heter Hasle/Ise Salongskytterlag (HISSL). Varteig kan også by på en helt egen lysløype. (ca. 2,2 km) Varteig kirke er kirken til Varteig prestegjeld i Sarpsborg prosti i Den norske kirke. Skolekorpset har siden 2014 vært felles med Hafslundsøy skole, og heter Varteig og Hafslundsøy skolekorps.

Kjente personer fra Varteig[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

ØstfoldstubbDenne Østfoldrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.