Hopp til innhold

Varteig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Varteigs kommunevåpen fra 14. desember 1979. Kommunevåpenet viste Inga fra Varteig, mor til Håkon Håkonsson, som spilte en sentral rolle i Håkon Håkonssons saga.

Varteig, (utt.: vartte), er en bygd i Sarpsborg kommune og var tidligere en egen kommune i Østfold. Varteig var en del av Tune kommune frem til 1861.

Fra 1. januar 1992 ble Varteig kommune med et innbyggertall på 2 199 og et areal på 68 km2 slått sammen med Skjeberg, Tune og Sarpsborg til nye Sarpsborg kommune.

Kommunesenteret lå midt i kommunen og hadde i tillegg til kommunehus også barne- og ungdomsskole, kirke, postkontor, bank, eldresenter med legesenter (nedlagt i 2014) og en liten kolonialforretning. Postkontoret og banken ble nedlagt midt på nittitallet, etter kommunesammenslåingen, og landhandelen ble lagt ned få år senere.

Varteig har jevnt over spredt bebyggelse. Det er en del husklynger rundt i det tidligere kommunesenteret, men de tettest befolkede områdene er Hasle i sørvest og Ise i sørøst (tettstedet Ise ligger på begge sider av den gamle kommunegrensa mellom Varteig og Skjeberg), samt Tangen/Furuholmen i nord.

Varteig var en typisk jordbrukskommune. I tillegg var tømmerfløtingenGlomma viktig for sysselsettingen. Furuholmen lense i Glomma var i siste halvdel av 1800-tallet et senter for fløtingen.

Varteig ligger 15 km nord for Sarpsborg i og øst for Glomma. Varteig byr på oppkjørte skiløyper om vinteren og en rik natur. Idrettslaget på stedet heter Varteig IL. Skytterlaget heter Hasle/Ise Salongskytterlag (HISSL). Varteig kan også by på en helt egen lysløype. (ca. 2,2 km) Varteig kirke er kirken til Varteig prestegjeld i Sarpsborg prosti i Den norske kirke. Skolekorpset har siden 2014 vært felles med Hafslundsøy skole, og heter Varteig og Hafslundsøy skolekorps.

Kjente personer fra Varteig

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]