Progressiv metal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Progressiv metal
Opprinnelse:Progressiv rock, Heavy metal, Jazz-fusion
Sted og tid:I 1980-årene tydeligst i USA, Storbritannia og Canada.
Vanlige instrumenter:Elektrisk gitar, Bassgitar, Trommer, Keyboard, Perkusjon
Popularitet:Økende interesse i USA og Europa fra 1990-årene.
Sjangerslektninger
Progressiv rock, Teknisk metal, Symfonisk metal, Power metal

Progressiv metal (ofte omtalt som prog metal) er en undersjanger av heavy metal som oppstod i 1980-årene. Bandene er i stor grad inspirert av progressiv rock-band som Rush, Pink Floyd, Yes, Genesis og ELP. Pionerbandene innen sjangeren var Queensrÿche, Fates Warning, Dream Theater og Crimson Glory.

Musikkstil[rediger | rediger kilde]

Progressiv metal har samme kjennetegnene som progressiv rock – kompliserte og varierte oppbygninger, hastigheter og stilarter. Ofte kjent for å være en kompleks sjanger fordi musikken er meget teknisk og vokalen er operainspirert med stor dynamikk og variasjon. John Petrucci, gitaristen i Dream Theater, har sagt at noe av det han forbinder med det progressive i prog metal er å bryte regler og gå nye veier i gamle stilarter. Hovedpoenget er å ikke være for knyttet til reglene for oppsett, men ha muligheten til å plutselig endre det musikalske bildet drastisk, alt fra en varig endring med hele bandet til en femsekunds synth-, bass-, gitar-, tromme-, eller vokalfyll, hvorpå sangen går tilbake til det tidligere oppsettet. Dream Theater er kjent for obskure små avstikk fra selve temaet i sangen, sammen med varige stadier i sangen. En av de mest kjente og antagelig det første prog metal-bandet er Queensrÿche, som gjorde suksess med konseptalbumet Operation: Mindcrime i 1988.[1]

Progressiv metal i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge har vokalisten Jørn Lande utmerket seg inne sjangeren, selv om han har vært innom alt fra klassisk heavy metal til power metal. Miljøet har i 2000-årene tatt seg kraftig opp, og norske band begynner å bli anerkjente internasjonalt, som deltakere på for eksempel ProgPower USA, hvor flere norske band har opptrådt, noen hele tre ganger (2009). Circus Maximus, Pagan's Mind og Illusion Suite er blant norske prog metal-band som har fått mye oppmerksomhet internasjonalt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]