Fates Warning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fates Warning
Fates Warning på Evolution Fest 2007 i Italia
Foto: Shadowgate
OpphavUSAs flagg Hartford, Connecticut, USA
SjangerProgressiv metal
Aktive år1983–d.d.
PlateselskapMetal Blade
Nettstedwww.fateswarning.com
Medlemmer
Ray Alder
Jim Matheos
Joey Vera
Tidligere medlemmer
John Arch
Chris Cronk
Victor Arduini
Frank Aresti
Joe DiBiase
Steve Zimmerman
Mark Zonder
Andre forhold

Fates Warning er et progressiv metal–band fra USA som ble etablert i Hartford i den amerikanske delstaten Connecticut i 1983.

Bandet ble stiftet John Arch, Jim Matheos, Victor Arduini, Joe DiBiase, og Steve Zimmerman, og var med å skape den progressive metal-sjangeren sammen med Queensrÿche tidlig på 1980-tallet. Mange[trenger referanse] anser bandet tidligste albumutgivelser som grunnleggende for sjangeren. På 2005-utgaven av Awaken the Guardian albumet skriver trommeslager Mike Portnoy i Dream Theater på CD-vedlegget: «Mange fans gir Dream Theater æren for å ha skapt en helt ny sjanger på 1980/1990-tallet, men sannheten er at Fates Warning gjorde det flere år før oss».[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Debutalbumet Night on Bröcken ble utgitt i 1984, på plateselskapet Metal Blade Records. Albumet har en klar sterk Iron Maiden influens. The Spectre Within, som har en mer progressiv stil kom i 1985. I 1986, sluttet gitarist Victor Arduini og ble erstattet av Frank Aresti. Det tredje albumet, Awaken the Guardian ble utgitt dette året, med en mer myteomspunnet atmosfære enn de forrige albumene.

I 1987 sluttet vokalist John Arch, rett før arbeidet med nytt album. Ray Alder ble rekruttert som ny vokalist, og ble med i bandet i 1988. Samme år ble albumet No Exit utgitt, bandets mest progressive hittil, og som definerte progressiv metal slik vi kjenner det idag. Det er Alders første album med Fates Warning. Trommeslager Steve Zimmerman forlot bandet samme år, og ble erstattet av Mark Zonder i 1989. Perfect Symmetry ble utgitt samme år. Kevin Moore, keyboardist for Dream Theater på den tiden, var gjesteartist på sporet «At Fate's Hands».

I 1991 ble albumet Parallels utgitt, som av mange ble sett på som en kommersiell utgivelse. Den nye Dream Theater vokalisten James LaBrie var gjesteartist på sporet «Life in Still Water». Neste album, Inside Out fra 1994, fortsatte trenden innen musikkstilen, og hadde enda mer melodi til låtene. Det første samlealbumet, Chasing Time, ble utgitt i 1995, med 2 nye spor.

I 1996 forlot både Joe DiBiase og Frank Aresti bandet. De tre gjenværende medlemmene Alder, Matheos og Zonder ga ut albumet A Pleasant Shade of Gray i 1997. På albumet deltok gjesteartister Joey Verabassgitar og Kevin Moore på piano og keyboard. Albumet hadde en dypere og mørkere stemning, til stor forskjell fra de tidligere albumene. Albumet er et konseptalbum med en låt på 50 minutter, delt i 12 spor.

Bandets første konsertalbum, Still Life, ble utgitt i 1998, og var et dobbeltalbum. Bernie Versaillesgitar og Jason Keaser på keyboard hjalp til på dette albumet, og med Joey Vera fremdeles som bassist. I 2000 var Moore og Vera igjen tilbake, og spilte inn nytt album, Disconnected. FWX er bandets 10'de studioalbum og ble utgitt i 2004. Trommeslager Zonder uttalte at dette vil bli det siste albumet med bandet, og sluttet i 2005 for å følge andre interesser. Samme år ble det sluppet en konsert-DVD og CD med navn Live in Athens. I senere tid har Frank Aresti kommet tilbake for å være med på turne og konserter med bandet, han deltar også på Live in Athens.

Bandet har deltatt på flere «tribute» album, blant annet på sporet «Closer to the Heart» på Working Man - Tribute to Rush (1996), sporet «Saints in Hell» på Tribute to Judas Priest: Legends of Metal (1997), og sporet «Sign of the Southern Cross» på Holy Dio: A Tribute to Ronnie James Dio (2000). Bandet har også spilt inn Iron Maiden coverlåtene «Wasted Years», «Murders In The Rue Morgue» og «Flight of Icarus»

I 2009 var Frank Aresti (gitar) og Bobby Jarzombek (slagverk) med som gjesteartister på ProgPower USA-festivalen, hvor Fates Warning var headliner.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Tidligere medlemmer[rediger | rediger kilde]

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Tribute-album[rediger | rediger kilde]

Video[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]