2000-årene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Sentrale hendelser i verden[rediger | rediger kilde]

Cassini-Huygens passerer gjennom ringene på Saturn og går inn i bane rundt planeten 1. juli

Sentrale hendelser i Norge[rediger | rediger kilde]

I norsk historie er 2000-tallet preget av oljealderen og voksende økonomi som begynte i etterkrigstida. Oljefondet som blir en betydelig avgjørende rolle for norsk økonomi. [1] Norge starter millenniumskiftet med Åsta-ulykken, der to motgående tog kolliderte på Rørosbanen, 19 personer omkom. Lasteskipet MS «Rocknes» kantrer i Vatlestraumen januar 2004. 18 mennesker omkommer.

Norge blir rammet av en ransbølge flere ran mot verditransporter, tellesentraler, banker og postkontor. En av de største ranene er NOKAS-ranet og Norsk Kontantservice i Stavanger blir ranet. Ranet omtales som norgeshistoriens største og mest brutale ran. En politimann blir skutt og drept. Vekter-ranet 2008 der to vektere tvinges av væpnede ranere til å hjelpe de med å rane et titalls banker natten til 1. april. Ransutbyttet var på over 10 millioner kr. Norge for sin første 24-timers nyhetskanal i fjernsynet, TV 2 Nyhetskanalen, har premiere 15. januar 2007. Ålesund-raset: En seks etasjers høy boligblokk i Ålesund sentrum kollapser etter at en fjellside glir ut og treffer bygget. Fem dør og flere enn 20 blir skadd. er noe av hendelsene dette tiåret.

De kongelige gifter seg Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit gifter seg i Oslo domkirke. Samt Ari Behn og prinsesse Märtha Louise giftet seg i Nidarosdomen, Trondheim dette tiåret.

Politikk[rediger | rediger kilde]

Jens Stoltenbergs andre regjering utenfor slottet i Oslo den 17. oktober 2005

Norge er fra 2001 en del av Schengen-området som gjennom Schengen-avtalen regulerer at det ikke er noen ordinær passkontroll mellom medlemslandene. I norsk politikk er det Kjell Magne Bondevik og Jens Stoltenberg som avløser hverandre som statsministere. Stortingsvalget 2005 er regjeringsalternativet Ap, SV og Sp som oppnår flertall i Stortinget, og SV blir med i en regjering for første gang. Mens Jens Stoltenbergs blir Norges statsminister for andre gang.

Lov om vern mot tobakksskader utvides med totalforbud mot røyking på serveringssteder trådde i kraft 1. juni 2004.[2] Norge for en ny ekteskapsloven om Likekjønnet ekteskap i Norge.Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ««Oljefondet 25 år»». regjeringen (norsk). Besøkt 9. januar 2021. 
  2. ^ «Røykfrie serveringssteder: Samlerapport fra en prospektiv undersøkelse blant ansatte i serveringsbransjen». Folkehelseinstituttet (norsk). Besøkt 3. januar 2019. 

-- 2000 -- 2001 -- 2002 -- 2003 -- 2004 -- 2005 -- 2006 -- 2007 -- 2008 -- 2009


Tiårsoversikt

Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.