Groove metal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Groove metal
Opprinnelse:Thrash metal
Sted og tid:USA og Brasil sent i 1980-årene
Vanlige instrumenter:Elektrisk gitar
Bassgitar
Trommesett
Sang
Popularitet:Moderat i 1990-årene
Mindre popularitet siden 1990-årene

Groove metal er en undersjanger av heavy metal. Sjangeren utviklet seg ut ifra thrash metalen samt 80-talls tradisjonell heavy metal og hardcore punk. Sjangeren kjennetegnes ved at den ofte varierer mellom raske thrash-rytmer og tregere og mer melodiøse deler for å få en mer fengende og «groovy» stil. Groove metal ligger nær metalcore og thrash metal i lydbilde, men legger mer vekt på rytmen og drivet i en sang enn andre.

Groove metal-band benytter ofte dypere gitarstemming enn standard, gjerne drop D eller drop C, med utstrakt bruk av power chords. Å bruke gitarer stemt lavere enn vanlig gir et mørkere lydbilde, og passer godt i groove metal siden det er lett å lage tunge og fengende riff; et kjennetegn på groove metal. Bruk av dobbel basstromme er vanlig, som i andre metalgenrer, og det legges ofte mer vekt på en rullende og kontinuerlig rytme enn i andre genrer.

Exhorder regnes som grunnleggerne av denne stilen, men det var Pantera som gjorde sjangeren stor. Kjente og viktige band som er aktive nå er blant andre Machine Head, Lamb of God, Sepultura og Chimaira.

Se også[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata