Hopp til innhold

Power metal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Power metal
Opprinnelse:Heavy metal
Speed metal
NWOBHM
Sted og tid:På midten av 1980-tallet i USA og Europa (Tyskland)
Vanlige instrumenter:Gitar - Trommer - Bass - Keyboard
Popularitet:Mainstreasm popularitet i Europa, Japan Nord-Amerika og Sør-Amerika
Undersjangere
Episk metal
Krysningsjangere
Ekstrem power metal - Nyklassisk power metal - Progressive power metal - Symfonisk power metal
Regionale scener
Finland - Skandinavia - Tyskland - USA
Andre temaer
Headbanging

Power metal er en musikksjanger som har sitt utspring fra heavy metal. Grunnsettingen for stilen er episk lyd, vanligvis i «høy hastighet» og med fengende melodier. Tekstene er ofte inspirert av historie, science fiction, mytologi, religion og fantasy. Power metal er kjent for å være mer optimistisk enn de fleste andre metal-sjangrene, og kalles derfor av og til «happy metal».

Power metal-vokalen er generelt sett «ren», og går ofte i et høyt register og falsett. Dette krever ganske mye av vokalisten, og derfor er det sjelden at man finner en power metal-vokalist som gjør mer enn å synge på scenen. Power metal har fått en sterk popularitet i store deler av verden, spesielt i Europa, Nord-Amerika og Sør-Amerika.

Historie[rediger | rediger kilde]

1970 - 1981[rediger | rediger kilde]

Fantasifull heavy metal kan spores helt tilbake til begynnelsen/og midten av 1970-tallet. Noen av de første heavy metal-bandene som brukte episke temaer som fantasi og mytologi var Black Sabbath, Rainbow, Manilla Road, Saxon og Cirith Ungol. Det var ikke før tidlig på 1980-tallet at Judas Priest og Iron Maiden begynte å forme sjangeren slik den skulle bli senere. Begge disse bandene har vært veldig innflytelsesrike på andre power metal-band. I 1981 kom Manowar, Crimson Thunder og Metal Church fra amerika, med på banen. De amerikanske bandene klarte virkelig å legge inn et episk lydbilde inn i musikken. Manowar ga ut Battle Hymns i 1982, album kan regnes å være et av de første viktige power metal albumene som kom fra Amerika. På samme tid i Tyskland ga Accept ut albumet Breaker et ganske melodisk, men også veldig speed metal-inspirert plate.

1982 - 1988[rediger | rediger kilde]

Starten og inspirasjonen til senere band kan man se startet med Helloween som ga ut Walls of Jericho i 1985. Albumet er et nærmest speed metal-album grunnet rask og aggressiv riffing. I 1987 ga de ut albumet Keeper of the Seven Keys Part I og et år senere, Keeper of the Seven Keys Part II. Keepers 1 nådde helt til 104 på Billboards liste i amerika. I 1988 ga Blind Guardian ut deres første studioalbum, Battalions of Fear. Platen er veldig lydmessig lik Helloween sin første plate, men lener mere mot speed og spesielt thrash metal. Blind Guardian er også inspirert av J.R.R. Tolkien sine verk om Ringenes Herre.

1989 - i dag[rediger | rediger kilde]

I 1989 ga Stratovarius ut Fright Night. Plata mikser klassisk musikk på keyboard og gitar med hurtig power metal.

Tidslinje[rediger | rediger kilde]

SabatonDragonForceSonata ArcticaNightwishRhapsody of FireChildren of BodomHammerfallIced EarthStratovariusBlind GuardianHelloweenManowarAccept

Eksempler på power metal-band[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]